STAVANGER: Dette ble bekreftet på en pressekonferanse ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) fredag ettermiddag, ifølge Aftenbladet.no.

Spedbarnet, en gutt, var for tidlig født (uke 29) og infeksjonen ble oppdaget 22. mai.

Barnet var ni dager gammelt da infeksjonen oppstod. To dager senere forverret tilstanden seg, og barnet ble overflyttet til Rikshospitalet i Oslo. Den nyfødte gutten døde etter en uke.

Gutten ble først overført til Rikshospitalet i Oslo da tilstanden forverret seg, men livet sto ikke til å redde. Ifølge sykehuset døde barnet av blodforgiftning.

Flere er smittet

— Våre tanker går til dem som er involverte, sa direktør ved SUS, Inger Cathrine Bryne, på pressekonferansen.

Hun legger til:

– Dette er det verste vi kan oppleve, å miste et barn under slike omstendigheter. Men hele Helse-Norge er nå kjent med omstendighetene ved Helse Stavanger og bistår oss etter beste evne.

Bryne understreker at det ikke riktig at vi snakker om multi-resistente bakterier, såkalte sykehusbakterier, slik enkelte har påstått.

– Her har vi med å gjøre med en bakterie som er resistent mot en bestemt type antibiotika, ikke mot alle typer.

Flere med bakterien

Bryne ga følgende redegjørelse på en pressekonferanse fredag ettermiddag:

«Jeg vil informere om at ett av de premature barna som ble smittet av klebsiella pneumonia under sin innleggelse, dessverre døde av komplikasjoner i dag.

Barnet, som var født i uke 29, fikk etter noen dager sepsis (blodforgiftning), som viste oppvekst av denne bakterien. Behandling ble igangsatt umiddelbart. Det ble likevel komplikasjoner, og barnet ble overført til Rikshospitalet for videre behandling. Ytterligere behandling ble igangsatt, flere komplikasjoner tilkom, og barnets liv stod ikke til å redde. Vi har grunn til å tro at det er blodforgiftningen som er grunnleggende årsak.

Våre tanker går først og fremst til foreldre og øvrige familie, og vi er svært lei oss for dette.

Ingen andre barn av de som har fått påvist bakterien er per nå syke av denne.

Familiene til de andre barna som er innlagt på prematuravdelingen, får nå informasjon om dette og kontinuerlig oppfølging.

Avdelingen har nå over lang tid iverksatt en rekke ekstraordinære tiltak for å få kontroll på situasjonen totalt og smittesituasjonen. Avdelingen er delt i to, og barna som har fått påvist bakterien ved screening er isolert i en egen enhet. En rekke forsterkede smitteverntiltak er iverksatt.

Så langt det er medisinskfaglig forsvarlig overføres nå mødre som kan komme til å føde prematurt til andre sykehus, først og fremst til Bergen og Fonna. Avdelingen har fått såkalt nasjonal prioritet for vikarer med rett kompetanse til å styrke bemanningen.

Jeg vil videre understreke følgende:

  • Flere medier har siste døgn betegnet dette som et utbrudd med multiresistente bakterier. Det er ikke riktig. Bakterien er resistent mot én type antibiotika, men følsom for alle andre.

  • Medarbeiderne i avdelingen - både sykepleiere, leger, renhold og mange andre gjør en helt enestående innsats hver dag for å sikre behandling og oppfølging og for å få kontroll over smitteutbruddet.

  • Det smittevernfaglige miljøet har betydelig kompetanse på området, og støtter seg også faglig på både nasjonale og internasjonale spesialister.

Jeg vil igjen få uttrykke min og vår dypeste medfølelse med familien til barnet som døde.

Vi vil fortsette å arbeide med alle tilgjengelige ressurser for å få stoppet dette utbruddet».

Overføres til andre sykehus

Kvinner som risikerer å føde for tidlig blir nå overført til andre sykehus.

Men de barna som nå er såkalt kolonisert forblir på SUS.

Det var torsdag at smittevernoverlege ved SUS, Jon Sundal, bekreftet at flere nyfødte var smittet.

– Vi har et utbrudd av klebsiella pneumoniae. Det er en tarmbakterie som vi har hatt utbrudd av før.

Totalt er sju av 14 spedbarn ved nyfødtavdelingen, som er for premature barn, smittet av tarmbakterien. Barnet som døde fredag var ett av disse barna.

På prematuravdelingen i Stavanger er det nå dobbel bemanning på vaktene for å kunne opprettholde isolasjonen.

– Det er siden begynnelsen av april, og perioden vil nok strekke seg til over sommeren, opplyser sykehuset.

Smittevernoverlegen tror utbruddet henger sammen med at avdelingen til tider er overfylt.

I 2009 hadde sykehuset et lignende utbrudd. Dette var et kraftigere utbrudd og en mer resistent bakterie. Den gang ble 58 nyfødte smittet, men ingen døde etter utbruddet, sier Sundal.

Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm mistet tre barn i et tilsvarende utbrudd for få år tilbake.

– I 2009 pågikk utbruddet hos oss i flere måneder. Men avdelingen vår er nå desinfisert og vasket ned etter alle kunstens regler, understreker Jon Sundal på fredagens pressekonferanse.

Men situasjonen har naturligvis skapt stor uro og angst hos foreldrene som nå er inne på nyfødt- og prematuravdelngen på SUS.

Legene på pressekonferansen understreker at tarmbakterien primært er farlig for premature barn med et allerede svekket immunsystem.

– Mange av oss og dere som er her på pressekonferansen i dag har tarmbakterien per nå, uten å bli syke, understreker Sundal.