AGDER: Tvert imot ser det ut til at folk i finanskrisetider prioriterer ferie i Norge og tur på hytta som de allerede har.

Skisentrene er enige om at finanskrisen gir vekst for dem, og allerede flere uker før påske kan de slå fast at det har vært en god vinter.

45 prosent økning

— Det er en økning i hele landet jevnt over. Det henger nok sammen med ei svak krone i vinter. Høy euro gjør at folk heller drar på fjellet i Norge enn til Syden, sier Ruben Bortelid, daglig leder for Bortelid Skisenter.

Andre forklaringer er mye fint helgevær, stabilt mye snø i fjellet, og sen påske.

— Det er nemlig en god del som legger skiene på hylla når påska er ferdig, sier Gunvor Ljosland, daglig leder ved Ljosland Alpinsenter.

Best er økningen på Bortelid Skisenter, som har 20100 besøkende til nå i år mot 13900 på samme dato i fjor – en økning på hele 45 prosent. Tatt i betraktning at vi i fjor var mitt i påska på denne tiden, mens det fortsatt er to uker til påske i år, ser det svært lyst ut.

- Spent på påska

  • Vi er kjempefornøyd. Vi ser for oss at økningen er et resultat av økt markedsføring i Danmark og utbedring av bakken, samt det nye skibåndet, sier Bortelid.

Hovden ligger an til en økning på 19 prosent fra i fjor.

— Spenningsmomentet er jo været i påska, men går det som det pleier får vi flott vær og god stemning på Hovden også i år, sier en optimistisk Johan Olav Brakestad, daglig leder ved Hovden alpinsenter.

Han er fornøyd med de gode tallene i en tid hvor de fleste bransjer sliter, men innrommer at økningen av besøkende på Hovden ikke har vært like stor som den gigantiske utbyggingen av Breive-anlegget.

— Men det kommer nok etter hvert. Folk må venne seg til dette, sier Brakestad.

Daglig leder for Ljosland skisenter, Gunvor Ljosland, viser også god økning. Besøkstallene ligger godt over 20 prosent foran tallene på samme tid i fjor.

- Fryktelig i fjor

  • Vi er veldig fornøyd. Og forklaringen på de gode tallene er nok hovedsakelig at det har vært finere vær i år sammenlignet med det fryktelige været i fjor, sier hun.

Jan Wojtaszek, daglig leder for Brokke Alpinsenter, er også svært fornøyd. En økning på 20 prosent fra i fjor er den samme som de har økt hvert eneste år siden oppstarten for fem år siden.

— Det har vært en snørik og bra værmessig vinter. Finanskrisen har utvilsomt gitt alpinbransjen vekst, sier Wojtaszek.

Tross gode tall, alle innrømmer at påska er meget viktig uansett hvor godt det ligger an nå.