Dersom den nye regjeringen får viljen sin, blir det gratis å ta ferje til øyene Hidra og Andabeløy utenfor Flekkefjord. Dersom den nye regjeringen får viljen sin, blir det gratis å ta ferje til øyene Hidra og Andabeløy utenfor Flekkefjord. Foto: Jacob J. Buchard

Ny regjering lover gratis ferje

Det blir halv pris på ferjebilletter og gratis ferje på strekninger med under 100.000 passasjerer, framgår det av regjeringsplattformen til Sp og Ap.

FLEKKEFJORD: – Hvis dette stemmer er det fantastisk for folk her ute. Det vil ha veldig mye å si for lokalsamfunnet, sier Tor Gunnar Skarpenes.

Han sitter i bystyret i Flekkefjord for Senterpartiet og bor på øya Hidra utenfor Flekkefjord.

Han anslår at folk som pendler med bil til fastlandet bruker rundt 1600 kroner i måneden på ferjebilletter.

Men slike utgifter skal det altså bli slutt på i øysamfunn som er avhengige av ferje.

Det bekrefter de to partilederne og forhandlingslederne i Hurdal, Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overfor VG.

– Vi slår fast i den nye regjeringserklæringen at vi ønsker å halvere ferjeprisene i Norge. I øysamfunn uten annen forbindelse enn ferje blir overfarten gratis. I tillegg blir det gratis ferje på strekninger der det er færre enn 100.000 passasjerer årlig, sier Vedum til avisa.

Høy kostnad

De halverte ferjeprisene vil komme i tillegg den avtroppende regjeringens planer om kutt i ferjeprisene i revidert nasjonalbudsjett i mai.

Da ble det anslått at en halvering av ferjeprisene ville koste staten anslagsvis 1,2 milliarder kroner per år.

Ferjeprisene ble kuttet med 25 prosent fra 1. juli. I utgangspunktet hadde regjeringen lagt opp til et kutt på 10 prosent, men Fremskrittspartiet fikk økt kuttet til 25 prosent i forhandlingene om det reviderte budsjettet.

Stortinget har vedtatt at prisene skal halveres på sikt.

Ønsker fastlandsforbindelse

I Agder er det kun to steder med ferjeforbindelse: Hidra og naboøya Andabeløy.

– Vi har jobbet lenge for fastlandsforbindelse ut hit. Når det ikke har blitt noe av, er dette et godt alternativ, sier Johan Kåre Mathiassen, også han sitter i bystyret for Sp og er bosatt på Hidra.

Selv med gratis ferje, vil han likevel fortsette å jobbe for fastlandsforbindelse til øya.

– Da det var snakk om fastlandsforbindelse, var det en optimisme blant de unge. Det kom noen byggefelt og det ble bygd en del hus, men folk gav vel nærmest litt opp uten fastlandsforbindelse. Dette kan nok snu litt på trenden