Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener det trengs færre lensmannskontorer og at det må settes krav om responstid. Han vil ikke si om svaret i Agder er 11 kontorer slik politimesteren vil, men sier samtidig at politidistriktene vil få stor frihet til å bestemme strukturen. Her sammen med Frps fylkesleder Anders Kylland under Arendalsuka. Foto: Kjetil Reite

ARENDAL: — Så snart vi får lov å sette i gang som et pilotprosjekt, så starter vi. Det har jeg sagt flere ganger, men saken ligger fortsatt i Politidirektoratet i påvente av en endelig avgjørelse, sier Kirsten Lindeberg, politimester i Agder.

Allerede i 2010 kom rapporten Prosjekt Agder der forslaget er å redusere antall tjenestesteder fra 27 til 11. Målet er å frigjøre ressurser til andre oppgaver som patruljering.

— Så er det selvfølgelig slik at vi må hente denne rapporten fram igjen og se om det er akkurat slik vi skal gjøre. Men det er en godt gjennomarbeidet rapport, sier Lindeberg til Fædrelandsvennen.

Hun var til stede på debatten om kriminalpolitikk på Arendalsuka der også justisminister Anders Anundsen deltok.

Venter

Mens Lindeberg presser på for å sette i gang, håper spesielt politikere fra indre Vest-Agder at det ikke blir noe av planene.

— Vi er veldig redde for dette i indre Vest-Agder. Det blir akkurat som at ingenting innenfor E 39 teller. Det blir som et u-land, sier Sigmund Oksefjell, gruppeleder for Senterpartiet i Vest-Agder.

Han mener det ikke er nok å friste med at det blir mer patruljerende politi. Det mener han går på bekostning av forebyggende arbeid og politi som er til stede i lokalsamfunnet.

— Man må få en struktur som gir mer politi til hele Agder. Ikke bare til sentrene, sier Oksefjell.

Krevende

Justisminister Anders Anundsen (Frp) jobber nå med en politireform for hele landet. Han sier til Fædrelandsvennen at den vil bety både færre lensmannskontorer og krav om responstid.

Han mener det er mulig å sikre seg bedre nærpoliti uten å måtte opprettholde lensmannskontorer.

— Vi er mer opptatt av å levere tjenester til folk enn tome bygninger. Kontorer og tjenestesteder er ikke avgjørende, selv om det også er viktig, sier Anundsen.

Han sier at det kan bli aktuelt å stille krav til hvor tjenestemenn skal bo eller ha egne bolystprogrammer for å sikre tilstedeværelse.

— Agder politidistrikt vil starte arbeidet med ny struktur nå. Får de det?

— Litt av utfordringen er at det er strenge regler for å redusere antall tjenestesteder. Men vi skal jobbe så fort som mulig med politireformen, og da vil også diskusjon om beslutningsmyndighet om opprettelse og nedleggelse være med, sier Anundsen.

Krav

Ifølge Anundsen vil politireformen inneholde klare krav til hva publikum kan forvente seg av både når det gjelder lokalt politi og responstid. Så blir det opp til politidistriktene å legge den strukturen som trengs for å møte kravene.

Ifølge Kirsten Lindeberg kan alternativet til dagens lensmannskontorer være at politiet får eget kontor på for eksempel kommunehuset med faste kontordager.

Det beroliger ikke kritikerne.

— Det er ikke godt nok. Det var det samme vi hørte med ligningskontorene. Det skulle være åpent en dag i uka. Da er veien til nedleggelse veldig kort og du får ikke en skikkelig tilstedeværelse, sier Oksefjell.