VENNESLA: Og ikke bare det: De to 15-åringene håper flere ungdommer av alle kjønn også skal bli blitt av laksebasillen.

Film, fisking, fangst

— Vi skal bruke sommeren som lakseambassadører. Det blir filming, fisking og forhåpentligvis fangster. Det er en fantastisk hobby, det gjør ingenting om flere får dilla, sier Olaf Mosby.

I fjor ble den største laksen på femti år på Sørlandet tatt i Otra. Johan Persson Friberg fikk den.

Vi gidder ikke være oppe på natta. Man får lite fisk om natta.

Han er sønn til leder av Otra Laxefiskelag, Jostein Mosby, og begynte med laksefiske i 9-årsalderen. Kompis med Fredrik Ståhl har han vært så lenge han kan huske.

Fredrik har far og farfar i Vennesla jeger- og sportsfiskeforening. Også han har fisket siden han var guttungen.

Også i Mandalselva starter fisket i kveld. Der er gjort viktig jobb i vinter.

Olaf Mosby (15) og Fredrik Ståhl (15) håper å fange gode bilder på gopro-kamera, men også fange stor laksen i løpet av sommeren. Her er de ved Otra nedenfor Kvarstein, en knallplass ifølge de to ekspertene. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Fredag traff vi dem med Otras bredd nede ved Kvarstein. Det er lett å skjønne at de vet hva de driver med. De pekte i elva og begynte å snakke om «brekk, linja på grunnen og dumper og steiner». De kan allerede elva og vet hvor laksen står.— Målet er å få flere barn og unge interessert i laksefiske. Vi er veldig fornøyd med sommerjobben og oppgaven vi har fått og skal nok få delt litt kunnskap, sier Fredrik.

På Facebook-siden «Lakseambassadører» skal de legge ut tips og råd, filmer og fortellinger om laksefiske i Otra.

Elise (6) banket laksegutta

En av tre elver

Otra er en av tre norske elver hvor ungdommer skal arbeide som lakseambassadører i sommer. De andre er Gaular på Vestlandet og Stjørdalselva i Trøndelag.

Otra Laxefiskelag ønsker rekruttering og har utstyrt de to guttene med gopro-kameraer, actionkameraer som kan festes f.eks. på hodet, og filmopplæring.

Selveste «LarsogLars», som lager fiskeprogrammer for tv og har egen berømt blogg, har kurset Olaf og Fredrik i vinter.

Laksefiskeren er ikke den gamle mannen med caps, snus, sneip og fluestang. Det er flere og flere kvinner og ungdom.

— Men de unge må altså få fisk. Hvis ikke slutter de igjen viser statistikken, ifølge talsmann for Otra Laxefiskelag, Harald Endresen.

Titalls tonn

Laksefisket begynner i de sørlandske elvene på slaget 00.00 1. juni. Fram mot september skal mellom 15 og 20 tonn laks fiskes.

I år velger Olaf og Fredrik skole fremfor nattevåk.

— Vi gidder ikke være oppe på natta. Man får lite fisk om natta. Vi sitter på skolen og verker og så er det rett i elva onsdag ettermiddag heller, sier Olaf og Fredrik.

Begge har fått laks på seks kilo. De drømmer om storfangsten i år.

Kast ut storlaksen

— Får jeg en på 15 kilo, skal jeg dokumentere og fotografere. Så er det uti med den igjen, sier Olaf Mosby.

Det er et mål for Otra Laxefiskelag å få økt fiskestørrelsen.

Otra var en gang storlakselv, nå er den smålakselv. Talsmann Harald Endresen, oppfordrer fiskere til å fange smålaks, men sette ut igjen storlaks. Slik vil stor-genene bli mer dominerende i elva.

Visste du at laksen er eneste fisk som vokser etter den er død? Det påstår fiskere  i Mandalselva . . .

Som før er regelen maks to laks i døgnet og maks 50 kilo for sesongen på hver fisker.

De siste årene har det blitt flere unge i elva. I fjor fikk 107 ungdommer til sammen 41 laks, nesten 30 flere ungdommer enn året før.

Ungdom under 18 år betaler bare 100 kroner for ett sesongkort i elva.

— Men for ungdom er fangst viktigere enn pris. Det er fangstene som rekrutterer, sier Harald Endresen.

Vi hadde noen vyer om arbeidsplasser. De gjenstår å få oppfylt.

Fylkesmannen savner bedrifter og næring

Miljødirektør hos Fylkesmannen, Ørnulf Haraldstad har vært sentral i oppbygging av lakse-elevene og det moderne laksefisket. Han savner næringsutviklingen. Foto: Udjus, Vidar

Laksen kom tilbake. Men hvor ble bedriftene og næringsutviklingen av?— Suksesshistorien står fast. Via kalking og god forvaltning er laksen tilbake. Men vi hadde noen vyer om arbeidsplasser. De gjenstår å få oppfylt.

Det er Ørnulf Haraldstad som sier dette. Han har forvaltet fisk i over 30 år og er miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Vest- og Aust-Agder. Haraldstad mener Agder kan skape en betydelig næringsutvikling rundt laksefisket hvis det satses riktig og kommersielt. Han mener mengder av turister som vil se på laksefiske som meget eksklusivt og betale for å få lov å prøve.

— Vil du kommersialisere på bekostning av allmennheten?

— Vi skal verne om allmennhetens rett til å fiske etter at samfunnet har brukt store beløp på fiskeforvaltning. Men det går an å ha flere tanker i hodet samtidig, og næring basert på naturens premisser ønsker vi å være pådriver for, sier miljøverndirektør Haraldstad.