Avgått Ap-leder Lars-Jørgen Hauge er kritisk til at Vennesla aldri fikk en bred debatt om storkommune og er kritisk til hva disse to gjorde sist høst: Ordfører Torhild Bransdal og varaordfører Berit Kittelsen. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Jeg har følt meg vingeklippet. Vennesla fikk aldri den brede debatten om hvilken retning vi burde gå i. Jeg burde kanskje stått opp som leder av Vennesla Ap, men det var egentlig ikke vits. Jeg ville aldri vunnet den kampen mot gruppeleder Berit Kittelsen, sier Hauge.

Plutselig kom beskjeden om at formannskapet hadde sagt nei - og at saken var avgjort.

Han mener Kittelsen og Ap var med på å stoppe debatten om kommunegrenser før den kom i gang. Hauge er svært kritisk til at kommunestyret med 22 mot 4 stemmer sa nei til å utrede storkommune med Kristiansand i september i fjor. Han ønsker ikke å skape uro i Ap, men ønsker å si sin mening.

Plutselig stopp

— Vi hadde begynt på en debatt i Ap. Utredningen kom i juni. I august begynte vi å diskutere i partiet. Plutselig kom beskjeden om at formannskapet hadde sagt nei - og at saken var avgjort, sier Hauge.

Han sier det aldri ble noen ordentlig debatt i Ap. Berit Kittelsen og Geir Wehus stemte nei i formannskapet, og dermed var toget gått.

I et leserinnlegg Hauge har sendt Fædrelandsvennen, skriver han om dette:

Avgått Ap-leder Lars-Jørgen Hauge er kritisk til at Vennesla aldri fikk en bred debatt om storkommune og er kritisk til hva disse to gjorde sist høst: Ordfører Torhild Bransdal og varaordfører Berit Kittelsen. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

«Sommeren gikk og først i august startet behandlingen og diskusjonen i partigruppene, og jeg følte at vi var inne i en god prosess, som kunne gitt et godt grunnlag for den videre diskusjonen i partiene. I slutten av august ble vi informert om at det ikke ble noen videre utreding, saken skulle opp og avgjøres i første kommunestyremøte."Her kan du lese innlegget til Hauge:

Avviser lite debatt

Berit Kittelsen, varaordfører i Vennesla og gruppeleder i Ap, mener Ap hadde en god diskusjon, men hun gir Hauge rett i at avgjørelsen kom brått.

— Jeg kunne si mye om dette, men lar være. Rådmannen fremmet saken og vi måtte ha en mening. Da KrF bestemte seg, kunne ikke vi være i tvil lenger. Uansett hadde vi ikke hatt flertall i kommunestyret, sier Kittelsen.

Hadde Ap sagt ja til å utrede storkommunen for å vite mer, ville Vennesla kommunestyre blitt delt på midten. Da hadde det blitt nei til storkommune med 14 mot 13 eller 12 stemmer.

Kittelsen sier Hauge må skrive og mene hva han vil, men hun er ikke enig i at Ap ikke hadde en stor diskusjon internt om kommunegrenser.

Les også: Står fast på nei

Hindret debatt

Hauge mener både Ap, KrF, Sp og Frp har hindret en viktig demokratisk debatt i Vennesla. Han sier han som leder i Ap burde gjort mer, sett i ettertid.

Det uroer meg at befolkningen aldri fikk den brede debatten vi burde hatt. Det har dessverre Ap et stort medansvar for.

— Men det ville ikke vært lett. Jeg hadde ikke vunnet den kampen, selv om vi er flere i Ap som er kritiske til at storkommune-muligheten ble stoppet, sier Hauge.

Han tar bladet fra munnen nå, fordi han ble provosert av sist ukes storkommune-debatt i kommunestyret i Vennesla. Det var Venstre og Høyre som forsøkte en omkamp.

— Den debatten ble preget av harselas og latterliggjøring over prosessen blant K5-kommunene. Det uroer meg at befolkningen aldri fikk den brede debatten vi burde hatt. Det har dessverre Ap et stort medansvar for, sier Hauge.

Han er fjerde varamann til kommunestyret for Ap, men som altså gikk av som lokal partileder forrige uke.

— Denne saken er en medvirkende årsak til min avgang. Når man ikke har armslag, kan man ikke være leder, sier Hauge, som sier han med sitt utspill ønsker å få i gang mer debatt.