— Det var overraskende at møtet med Agderbygg gikk så greit. Men nå er vi enige om hvordan vi skal få det til slik at begge blir fornøyde, sier daglig leder i Lindhus, Inge Paulsen, til Fædrelandsvennen.

Sammen med styreleder Agnar Espegren forteller han nyheten om at Lindhus endelig har kommet til enighet med tomtenabo Agderbygg, slik at de ikke vil klage på reguleringsplanen for storprosjektet med næringsarealer og 60-80 seniorleiligheter på det såkalte Heiseldalstunet.

Detaljer

— Vi tegner et nytt forslag, så sendes planen til kommunen uten Agderbyggs klage. For kommunen burde dette være plankekjøring nå, mener Paulsen, og tenker da også på eierne av to av de fire tomtene som reguleringsplanen gjelder.

Veien hit har nemlig vært lang og kronglete (se faktaramme), særlig for ekteparet Heiseldal og foreningen Husmorlaget. I ti år har de stått i skvis mellom kommunens og utbyggernes ønsker for tomtene deres.

— Vi tør ikke slippe jubelen helt løs ennå, for dette skal først gjennom hos kommunen. Men vi ser lyst på det nå, sier Helge Heiseldal.

Slik så de tidligere skissene til Lindhus sitt prosjekt ut før. De gjelder ikke nå lengre, men viser plasseringen nord i Vennesla sentrum. Foto: Skisse: Eirik Ulstein
Slik så de tidligere skissene til Lindhus sitt prosjekt ut før. De gjelder ikke nå lengre, men viser plasseringen nord i Vennesla sentrum. Foto: Skisse: Eirik Ulstein

Enige

Arkitekt John A. Øyna i Egg Arkitektur AS sier at partene i møte mandag ble enige om å gjøre noen små forandringer i reguleringsplanen fra Lindhus.

— Det handler om byggegrenser og felles nedkjøringsanlegg. Det var et gemyttlig møte, og vi er på god gli. Nå gjør vi justeringene vi ble enige om på møtet, og så sender vi planen til kommunen. Da skal de overta planforslaget og behandle det administrativt, før det fremlegges politisk. Så skal planen ut på høring etter det - forhåpentligvis.

- Når kan planene eventuelt bli godkjent?

— Vi er optimister, men reguleringsprosesser er sjelden plankekjøring. Det kan ta mange runder.

Iskaldt

I forkant av møtet var forholdet mellom de to utbyggerne, i alle fall utad, kaldt. Lindhus hadde sendt ut nabovarsel for sin nye reguleringsplan, men Agderbygg protesterte heftig.

Gjennom sin advokat Helge Wigemyr sendte de brev til kommunen, hvor de ba om at hele reguleringsplanen ble forkastet. Bakgrunnen var et de mente Lindhus brøt med den gjeldende reguleringsplanen, blant annet om at begge utbyggerne skulle samarbeide om ny reguleringsplan.

— Selskapet har valgt et sololøp uten å involvere Agderbygg AS i planarbeidet eller innhente synspunkter fra selskapet på planforslag, skrev Wigemyr, og videre:

— Tvert imot er Agderbygg forsøkt holdt utenfor planprosessen ved at selskapet heller ikke er blitt tilskrevet vedrørende varsel om oppstart av detaljregulering.

Selskapet mente også at planen fra Lindhus reduserte utnyttelsesgraden på Agderbyggs egen tomt, og derfor var uakseptabel.

Men endringsforslagene fra Lindhus var nok til å snu situasjonen. Svein Engedal i Agderbygg sier at advokat Wigemyr kommenterer saken for dem.

— Vi hadde et konstruktivt møte, sier Helge Wigemyr.

— Det vil nå bli fremmet en reguleringsplan fra Lindhus for området som også omfatter Agderbyggs eiendom. Nå planlegges det ikke kun for den ene, men mer helhetlig der også Agderbygg tas hensyn til, slik at Agderbyggs situasjon ikke endrer seg.

Ikke avgjort

Selv om utbyggerne nå skulle være enige om at helhetlig utbygging ivaretas, så er ikke byggestart like rundt svingen.

Det sier avdelingsingeniør Oddbjørn Sagedal i Enhet for plan og utbygging i Vennesla kommune.

— Det er flere forhold her, som at de to tomtene bakerst i reguleringsplanen foreløpig ikke er omregulert fra rene boligtomter. Det har vi ennå ikke tatt stilling til, sier Sagedal. Og legger til:- Dersom utbyggerne er enige om omforent forslag, så er det greit. Men eierne av de omliggende eiendommene må uttale seg om forslaget til ny reguleringsplan, og så er det spørsmålet om kommunen ønsker denne utbyggingen.

Blant annet har eiendomsinvestor Tore Gustav Drivenes, som har et eget naboprosjekt i Skogliparken AS, varslet at de vil protestere dersom kvaliteten på deres eiendom forringes.