— Vi har fått ekstra midler og instruks om å intensivere kontrollene for å avdekke ulovlig kjøring med snøscooter i utmark. Til nå i år vil jeg anslå at vi har dobbelt så mange anmeldelser som på samme tid i fjor, sier Peter Hermansen i Statens naturoppsyn Bykle.

Tre uten førerkort

Lørdag gjennomførte politiet og Statens naturoppsyn en seks timer lang utmarkskontroll i grenseområdene mellom Agder og Telemark. Totalt ble ni snøscooterførere anmeldt for ulovlig kjøring. Tre av disse hadde heller ikke førerkort for snøscooter. Ingen prøvde denne gangen å stikke av fra kontrollen.

Med tanke på hvor relativt få snøscootere som ble kontrollert, karakteriserer Peter Hermansen resultatet som nedslående. Statens naturoppsyn vet at de foregår en del ulovlig kjøring, men til tross for økte kontrollvirksomhet er sjansene for å bli tatt liten.

Peter Hermansen i Statens naturoppsyn sier de har intensivert kontrollen av snøscootere denne vinteren. Foto: Johs. Bjørkeli

Store bøter— Det blir opp til politiet å fastsette størrelsen på bøtene, men erfaringsmessig har bøtene for ulovlig snøscooterkjøring ligget på pluss/minus 10.000 kroner, sier Peter Hermansen.

Han vil ikke karakterisere naturen i disse heieområdene som spesielt sårbare, da villreinen ikke oppholder seg her på denne tiden av året. Setesdal Austhei har heller ikke vernestatus slik som Setesdal Vesthei.