KRISTIANSAND: Den unge politistudenten hadde praksisperiode i Kristiansand da det ble oppdaget at han skaffet seg tilgang til politidatabasen Indicia.

Dette er en database som inneholder etterretningsinformasjon om saker og personer som er av interesse for politiet, og er en svært viktig informasjonskanal for politiet.

Etter at snokingen ble oppdaget, startet Spesialenheten for politisaker etterforskning av saken. Enheten fant at studenten ikke hadde gjort noe straffbart.

Saken ble deretter overlatt til såkalt administrativ vurdering. Politistudenten har senere sluttet ved Politihøyskolen.

Ville kartlegge det kriminelle miljø

Det fremgår av Spesialenhetens redegjørelse for saken at "samtlige politihøgskolestudenter i Agder under innføringsuken fikk informasjon om at de ikke ville få tilgang til Indicia, men at de kunne sitte sammen med sin praksisveileder for å se hvordan systemet fungerte.

Studenten har forklart at han ønsket å vite mest mulig om det lokale kriminelle miljøet og at han i den forbindelse bevisst hadde lett etter påloggede pc’er med håp om å finne en åpen identitet med tilgang til Indicia.

Videre forklarte han at han også hadde benyttet sin private mobiltelefon til å ta bilder av lister over kriminelle som han hadde funnet på vakta, han hadde også tatt bilder med mobiltelefon på noen åsteder.

Studenten brukte identiteten til to polititjenestemenn for å finne informasjon. Informasjonen han fant sendte han på e— post til sin private e- postadresse for å jobbe med opplysingene hjemme da han ikke fikk det til på politistasjonen.

Misbruk av identiteter

Spesialenheten vurderte studentens misbruk av to identiteter som svært uheldig og kritikkverdig.

Opptredenen ga grunnlag for å stille spørsmål ved hvorvidt studenten er innforstått med hensynene bak regelverk om personvern, informasjonssikkerhet og taushetsplikt eller å ha tilegnet seg informasjon og instruksjon han hadde fått om dette.

Videre innebærer misbruket, både av identiteter og av en kollegas e- postadresse for å sende informasjon til egen adresse, et klart tillitsbrudd i forhold til kollegaer og arbeidsgiver.

Til tross for at studenten oppga gode hensikter med sine handlinger, samt at det er gjort i læringsøyemed, anså Spesialenheten hans opptreden som meget klanderverdig.

Oversendelsen av sensitiv informasjon til privat e- postadresse er ikke i tråd med politidistriktets IKT- instruks.

Henlagt

Når saken likevel ble henlagt uten etterforsking, var det under henvisning til de strenge krav rettspraksis stiller for at et forhold skal anses straffbart i henhold til straffeloven § 325 første ledd nr. 1. Under tvil fant Spesialenheten heller ikke at det var rimelig grunn til å undersøke om det forelå brudd på straffeloven § 121 om taushetsplikt.

Det ble vist til at studenten ville ha fått tilgang til opplysningene han hadde tilegnet seg ved bistand av veileder, samt at materialet ikke var distribuert til andre enn en medstudent, fremgår det av Spesialenhetens egen redegjørelse om saken.