KRISTIANSAND: I 30 år har Hilde Halvorsen og mannen Alf vært misjonærer i Mali. Urolighetene i landet, førte til at de måtte flytte arbeidet til nabolandet Senegal.

Etter terroren i Algerie, vet de ikke om det heller er trygt nok.

— Slik det ser ut i dag, kan vi ikke reise tilbake til Mali. Vi håper vi kan fortsette arbeidet fra Senegal, men det vet vi ikke. Etter det som har skjedd i Algerie, har også det blitt mer usikkert, sier Hilde Halvorsen.

Hun er hjemme i Norge, mens mannen er igjen i Senegal. Der fortsetter de arbeidet for Normisjon, men på ubestemt tid.

— Vi ser at flere organisasjoner vurderer å sende sine medarbeidere hjem fra regionen. De spør seg om hvor trygt det er for hvite i Vest-Afrika nå, sier Halvorsen.

Lang karriere

Alf og Hilde Halvorsen reiste til Mali fordi Normisjon (den gang Santalmisjonen) på 70-tallet ville starte arbeid i muslimske land. Mali ble valgt fordi regionen var så fredelig.

Inntil i fjor har Hilde og Alf Halvorsen holdt til vest i Mali. Så begynte urolighetene i nord med de såkalte Tuareg-opprørerne.

— Da vi dro ut, hadde vi aldri trodd at det skulle bli så urolig i Mali, sier Hilde Halvorsen.

Opprøret ble senere overtatt av islamistiske grupper med tilknytning til al-Qaida. I nord er Sharialover nå innført og historiske monumenter er ødelagt. Før jul startet de en offensiv mot områder sørvest i Mali.

— Etter det skjedde, har jeg gått med en klump i magen fordi jeg ikke visste om det ville bety at vi ikke fikk dra ut igjen, sier Halvorsen.

— Tror du islamistene vil kunne få noe fotfeste i Mali?

— Det er jo det jeg er så redd for. Men jeg er så naiv at jeg tror at det ønsker de ikke innbyggerne i Mali, og jeg tror heller ikke at de andre afrikanske landene ønsker denne formen for islam, sier Halvorsen.

Frankrikes raske reaksjon og støtten den har fått i resten av Afrika, mener hun er et svært godt tegn.

— Det er veldig betryggende at så mange land har reagert. Det viser at det heller ikke er andre land som ønsker disse islamistene. Så jeg håper og tror at de skal bli stoppet, sier Hilde Halvorsen.

— Men spørsmålet er jo hvor du skal jage dem. Det har jeg ikke noe svar på. Det er jo ingen andre land heller som vil ha disse grupperingene.

Overrasket

Nord i Mali er også et av områdene der terrorlederen Mokhtar Belmokhtar har operert. Han har tatt på seg ansvaret for terroraksjonen i Algerie.

— Da jeg hørte at franske og amerikanske spesialstyrker kom inn for å lete etter ham, tenkte jeg at det er bra om han blir tatt, sier Halvorsen.

Turen til Norge var planlagt lenge før terroren i Algerie og urolighetene i Mali begynte. Nå er spørsmålet om hun får reise tilbake eller om faren for å bli tatt som gissel er for stor.

— Hvordan er det for en misjonær å måtte reise på grunn av islamsk terrorisme?

— Vi har tenkt mye på det. Å reise kommer jo i konflikt med tanken på at vi har et kall. Men vi ser det på den måten at om vi må reise fra ett sted, kan vi gjøre noe godt et annet sted.

— Og hvis dere blir bedt om å reise fra Senegal?

— Da reiser vi. Vi kommer ikke til å spille martyrer.