Dette "Pentagon"-alternativet med en seksetasjes bygning rundt et lukket gårdsrom er alternativet Lunde Holding Invest vil utvikle dersom det blir nei til høyhus. Foto: ASPLAN VIAK
Slik er forslaget til "Tangen Torg" med to seksetasjes blokker og et høyhus i 18 etasjer med åpent torg og grøntstrukturer. Foto: Asplan Viak
Johnny Bernander følger debatten om høyhus i bystyret. Her sitter han sammen med leder i Kristiansand Høyre, Harald F. Andersen, og politisk rådgiver for ordføreren, Espen Saga.

Det summer i bystyret nå, og i hele kveld har representantene lurt på dette ene spørsmålet:

Er det flertall eller ikke for høyhus på Tangen?

Varaordfører Jørgen Kristiansen tror nå at det ikke er flertall. Han mener bystyret vil komm til å si nei senere i kveld.

Tipsene går ut på at 28 eller 29 representanter vil si nei til Lunde Holding Invests planer om høyhus i 15 etasjer. 24 eller 25 vil si ja. Både Høyre og KrF er delt.

Tidligere i kveld ankom både utbygger Ole Lunde og flere beboere på Tangen bystyresalen. En av dem er Johnny Bernander, en av tungvekterne i Krstiansand Høyre. Den tidligere statsråden, kringkastingssjefen og NHO-direktøren er sterkt mot høyhus:

— Et høyhus vil stå i været som en sår tommel på Tangen. Det er et fremmedelement, og et formidabelt estetisk feilgrep, sa Bernander til Fædrelandsvennen da han kom til bystyret.

Utbygger Ole Lunde ønsker ikke å si noe før etter debatten.

Bernander bor på Tangen, men sier hans motstand mot høyhus ikke handler om hans private adresse.

— Høyhus betyr ikke noe for min bokvalitet. Derimot satt jeg i juryen under arkitektkonkurransen for Tangen. Målet vårt var nettopp en utbygging som skulle skape Tangen som en forlengelse av Tangen. Vinnerutkastet sikret det. Høyhuset bryter med viktige prinsipper og tidligere planer. Det blir et estetisk fremmedelement, sier Bernander.