Asparges var det ikke alle som hadde sett før. Turid Kalleberg i kokkenes mesterlaug på Sørlandet informerte om grønnsakene. Foto: Espen Sand
Deltakernes grønnsaker, fisk og blåskjell ble grillet. Foto: Espen Sand
De unge kokkene måtte selv plukke maten de skulle spise. Foto: Espen Sand
Hennie Fuglestveit gir sin boks med ingredienser til Per Roth som står for grillingen. Foto: Espen Sand
F.v: Mikkel Misje (8), August Reilev (7), Ebba Reilev (12) Foto: Espen Sand

— Ebba, sjampinjongen smakte jo skikkelig godt, utbryter August Reilev (7) til søsteren.

Sammen med 18 andre barn har de meldt seg på barnas kokkeskole under Skalldyrfestivalen i Mandal. Sjeldne grønnsaker og blåskjell blir fortært overraskende lett.

— Jeg har aldri smakt squash før. Den smakte bra, sier 7-åringen fra Mandal.

Salat til middag

Søsteren Ebba Reilev (12) mener kostholdet på hjemmebane ikke bare handler om pizza og pølser.

— Vi pleier å spise mye grønnsaker hjemme. Til middag pleier vi ofte å ha salat, sier hun.

På menyen står 15 forskjellige grønnsaker, blåskjell, reker, sjampinjong og forskjellige typer fisk. Turid Kalleberg, leder i kokkenes mesterlaug på Sørlandet, sier at de unge deltakerne må smake på alt.

— De trenger ikke spise opp, men alle skal smake på alt, smiler Kalleberg.

200 unge kokker

I løpet av festivalen arrangeres ti kokkeskoler for 20 barn. Kokkelauget har allerede 200 navn på lista og har satt opp ventelister. Kalleberg mener kostholdet til unge varierer veldig.

— Unges generelle kosthold er det så som så med. Foreldrene er ikke alltid så godt opplyst og mange er usikre på hva et godt kosthold er. Ofte hører vi unnskyldninger om at sunn mat tar lang tid å lage, men det stemmer ikke, mener lederen av lauget.

Per Roth, også han kokk i Sørlandets mesterlaug, mener det er uhyre viktig å skape sunne vaner hos barn.

— Det er utrolig viktig å motivere barn til et sunt kosthold. Det vil de ha mye igjen for, mener han.

Jager bort foreldrene

Mens kokkeskolen pågår, må Roth jage bort foreldrene fra kokketeltet.

— Vi ønsker å ha barna for oss selv og derfor jager vi dem bort mens kokkeskolen pågår. Ofte sier foreldre til barna: «Men den grønnsaken liker du jo ikke», og så blir barna påvirket. Jeg opplever at ungene synes dette er gøy, sier kokken.