— Vi kan regne med at det blir verre. Bolene vokser seg større med flere individer, og mot slutten av sesongen er vepsen aller mest tallrik, sier biolog og konservator ved Museum Stavanger, Alf Tore Mjøs.

En varm vår og forsommer har gjort at vepsen har vært i trivselssonen allerede i lang tid, og Mjøs kan fortelle at hele naturen er to uker tidligere ute enn tidligere somre. Derfor kan det være vanskelig å si om vepsebestanden vil ta ytterligere av, eller om vi har nådd toppen.Til Stavanger Aftenblad spår seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning, Frode Ødegaard, at vi har en hissig sensommer i vente.

— I august, når kulden kommer tilbake om natten og bolene deres går i oppløsning, er de ikke så målbevisste på å samle mat. De vet ikke hva de skal ta seg til, og «reker gatelangs», sier Ødegaard.

Mjløs anbefaler folk å være oppmerksomme på mer innpåsliten veps i ukene fremover.

— Særlig med småbarn rundt seg bør man være føre var, og man bør ta en ekstra titt i brusen eller på desserten før man forsyner seg, sier han.

Uvanlig travelt

Når Fædrelandsvennen spør legevakten i Kristiansand om de har merket en unormal vepsesesong, er svaret et enstemmig «Å ja!» fra sykepleierne.

— Vi merker godt at det kommer flere enn tidligere med vepsestikk. Mange har kraftige reaksjoner, men de fleste får lokale reaksjoner med vondt og hovent stikk, sier sykepleier Hilde Breivik.

Når uhellet først er ute, anbefaler hun først å fjerne brodden, for så å bruke Xylocain eller aloe vera på stikket.

— Dersom man er allergisk, eller får stikk i ansikt, munn og svelg bør en lege kontaktes uansett, sier hun.

Også hun råder folk til å være ekstra oppmerksomme når man spiser og drikker søtt, eller når man bader.

Les også:

Aggressive arter

For å kvitte seg veps kan man enten ringe skadedyrfirmaer, eller ta saken i egne hender, sier biolog Mjøs. Han forteller at alle de tre vanligste vepseartene norsk veps, tysk veps og jordveps er regnet som relativt aggressive typer.

- Mot slutten av sesongen er vepsen aller mest tallrik, sier biolog og konservator Alf Tore Mjøs.

— Det tryggeste er å la profesjonelle håndtere vepsebolene, men dersom du ser åpningen på bolet kan du spraye inn innsekstsspray. Dette bør gjøres om kvelden eller natten - da er vepsen mindre aggressiv, og flere befinner seg i bolet enn midt på dagen, seir han.I juli kunne Øystein Larsen ved Skadedyroppsynet i Kristiansand fortelle Fædrelandsvennen om en uvanlig travel sommer. Allerede i slutten av juni startet henvendelsene.

— Vi fjerner to-tre bol hver dag nå på sommerstid. I fjor fjernet vi et par vepsebol i uka, sier han.

At skadedyrfirmaene over hele landet melder om rekordmange vepseoppdrag mener Mjøs er en god indikator på mengden veps. Selv har han fanget langt flere veps i hoven sin i sommer enn tidligere år.

— Så lenge det varme været holder seg, kan vi gjøre lurt i å forberede oss på mye veps i ukene fremover. Aktiviteten går likevel ned i kjøligere vær og i regnvær, sier han.