— Å dra på utveksling har vært en drøm siden åttendeklasse. Da jeg kom hjem fra en ferie i USA for to år siden var jeg ikke i tvil. Det er virkelig en opplevelse som man tar med seg videre i livet. I tillegg er det veldig gøy. Jeg gledet meg til å gå på skolen hver dag, sier Henriette Heinecke (17).

I regi av utvekslingsorganisasjonen EF Education First (EF), studerte skoleeleven fra Kristiansand på Cedar Ridge High School i delstaten Texas i fjor. Hun var blant over 20 elever fra hennes trinn på linjen studiespesialiserende ved Vågsbygd videregående, som valgte å tilbringe andreåret i utlandet. Flesteparten reiste til USA.

Økning

Målt i folketall er Norge det landet i verden som sender flest utvekslingselever til USA. Det viser en fersk undersøkelse utført av Council of Standards for International Educational Travels (CSIET) for skoleåret 2013/2014. Ifølge undersøkelsen dro i overkant av tusen norske elever totalt på utveksling til USA i fjor. For åtte år siden var det kun litt over seks hundre.

Les også: Amerikafeber i Farsund

Henriette Heinecke kom hjem fra USA i juni, og angrer ikke på at hun dro.

Henriette Heniecke fra Kristiansand skryter av utvekslingsoppholdet sitt på High school i Austin, Texas. Foto: privat

— Jeg har fått en større forståelse for andre kulturer, jeg er blitt mer selvstendig, og jeg har blitt kjent med mange spennende mennesker. Utvekslingsåret i Texas gjorde meg sikker på meg selv, og hva jeg vil videre i livet, forteller syttenåringen.Hun anbefaler andre som ønsker å dra på utveksling, om å engasjere seg i skolemiljøet.

— Jeg deltok i både langdistanseløping, friidrett, kor og orkester. På den måten fikk jeg mange venner, sier Kristiansandsjenta som nå begynner sitt siste år på videregående, og ønsker å studere juss eller psykologi i fremtiden.

- Synlig i tv og populærkultur

Madeleine Mowinckel, president i studentorganisasjonen ANSA, tror det er flere årsaker til at norske elever velger å reise på utveksling til USA.

— Mange har nok et ønske om å bli bedre i engelsk, og den beste måten å bli det på er jo å reise til et land hvor man faktisk må praktisere språket. I tillegg er jo USA relativt synlig i både tv og populærkultur. Det tror jeg kan være en grunn til at ungdommer ønsker å lære mer om landet, sier hun.

Ifølge Mowinckel er statene en populær studiedestinasjon også for studenter på høyskole og universitetsnivå.

— Siden i fjor har regjeringen åpnet for at norske elever også kan studere første året av en amerikansk bachelorgrad, med støtte fra lånekassen. Det er veldig gledelig at både videregående elever og studenter fra Norge reiser til USA. Å studere i utlandet gir studentene viktig kunnskap og kulturforståelse, noe landet vårt trenger, sier Mowinckel.

PS: At nordmenn strømmer til USA, er ikke bare et fenomen som gjelder skoleelever. Ifølge en artikkel publisert i Aftenposten Innsikt, dominerte nordmenn utvandringen til Amerika på 20-tallet. Under folketellingen i 2010 oppga over 4,6 millioner amerikanere norsk som sitt etniske opphav.