— Barn kan reagere negativt på uforutsigbarhet. For små barn, kan det at foreldre forandrer adferd når de blir fulle, både bekymre og skremme dem, sier John-Kåre Vederhus, forsker på avdeling for rusavhengighetsbehandling, ved Sørlandet sykehus.

Ifølge rusforskeren kan gjentatte opplevelser av foreldre som er beruset av alkohol, virke forstyrrende på et barns utvikling.

Rusforsker John-Kåre Vederhus mener foreldres rusrusmisbruk kan ha negativ innvirkning på barn og gi konsekvenser senere. Foto: Beathe Løkås

— Små barn er i større grad avhengig av at de voksne skaper trygghet og orden i tilværelsen. Større barn har som oftest en større evne til å forstå hva som foregår. Likevel kan repeterende tilfeller av at foreldrene er påvirket av alkohol, føre til at barna blir skeptiske. I tillegg kan de havne i en rolle hvor de føler at de må passe på sine egne foreldre, og skjule deres adferd. Dette er forstyrrende for barns utvikling, sier Vederhus.Ifølge han har barn som over tid blir utsatt for alkoholpåvirkede foreldre, ha flere negative følger:

— Forskning viser at barn som lever med foreldre som misbruker alkohol gjentatte ganger, i større grad kan vise mistilpasninger i barnehage og skole. De har også en tendens til å utvikle psykiske problemer, og kan lettere ta til rus i ung og voksen alder, sier Vederhus.