valg002.jpg Foto: Aas, Erlend

— Vi er veldig glade og ganske stolte, sier Trine Merete Vasby i Mandal kommune.

Ved kommunevalget neste år er Mandal valgt ut som prøvekommune der stemmeretten nedsettes til 16-år. Det er andre gang Mandal er med i prosjektet som første gang ble gjennomført i 2011. Da med ti kommuner.

Les også:

Nytt forsøk

— Regjeringen gjennomfører et nytt forsøk med nedsatt stemmerettsalder for å få erfaringer fra flere valg og flere kommuner. Vi vil blant vite om valgdeltakelsen blant 16- og 17-åringene som stemte i 2011, blir høyere i 2015 når vi sammenlikner med ungdommer som ikke deltok i forsøket. Dette vil gi bedre kunnskap om langsiktige effekter av nedsatt stemmerettsalder, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på regjeringens nettside.

Av 124 søkerkommuner ble Mandal trukket ut i prosjektet.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Ved valget neste høst kan 16-17-åringer i disse kommunene stemme: Oppegård, Gausdal, Gol, Horten, Lillesand, Hå, Kristiansund, Klæbu, Målselv og Vadsø, Marker, Hamar, Porsgrunn, Mandal, Stavanger, Austevoll, Luster, Namdalseid, Tysfjord, og Kautokeino.

Foreløpig resultater

Evalueringen av forsøk i 2011 viste store variasjoner i valgdeltakelsen blant ungdommene i kommunene som deltok. Valgdeltakelse blant 16- og 17-åringene var høyere sammenliknet med 18- og 19-åringene, som også var førstegangsvelgere.

Det ble valgt inn flere unge kandidater i forsøkskommunene enn i kommunene uten forsøk.

Samtidig er det lite som tyder på at forsøket førte til økt politisk modenhet blant 16- og 17-åringene.