Eskil Vigemyr Møll (10) og Torkel Vigemyr Møll (7) fra Holum synes masse snø er det beste med jul til fjells. Foto: Kjartan Bjelland
Denne gjengen koser seg på hytta si på Bortelid i jula. Fra venstre: Henning Skumsvoll, Viggo Hanssen, Torkel Vigemyr Møll, Jane Vigemyr Johnsen, Anniken Vigemyr Johnsen, Selma Vigemyr Skumsvoll, Eskil Vigemyr Møll, og Birgitte Vigemyr Møll. Foto: Kjartan Bjelland
Eskil Vigemyr Møll (10) og Torkel Vigemyr Møll (7) fra Holum leker seg i snøen utenfor familiehytta. Foto: Kjartan Bjelland
Viggo Hanssen, Henning Skumsvoll og Jane Vigemyr Johnsen på skitur rundt Rundatjønna første juledag. Foto: Kjartan Bjelland
Pappa Pål Skumsvoll og lille Selma koser seg i stua etter aketur. Foto: Kjartan Bjelland
Jane Vigemyr Johnsen fra Øyslebø synes det er trivelig at hytta på Bortelid blir brukt i jula. Foto: Kjartan Bjelland
Torkel Vigemyr Møll (10) lager snøengel. Foto: Kjartan Bjelland
Lasse Liestøl, daglig leder ved Bortelid alpinsenter merker økning i antall besøkende til fjells i jula i år. Andre juledag arrangeres det tradisjons tro juleaktiviteter på skisenteret. Foto: Kjartan Bjelland
Anne Britt Vigemyr fra Øyslebø på vei for å kaste julekveldens søppel. Foto: Kjartan Bjelland

Knappe 100 kilometer nord for Kristiansand har hyttefolket installert seg. Her er ikke mangel på juletrær, i skogen står de i all sin prakt, men uten glitrende stjerne.

Det er første juledag på Bortelid og i pipene på hyttetakene siger røyken ut.

— Vi bestemte oss for å feire jula her på fjellet da vi så værmeldingen. Sol og snø fristet, sier Pål Skumsvoll.

- Stas for barna

Lille julaften dro han sammen med familien fra Kristiansand for å feire høytid til fjells for første gang.

Eskil Vigemyr Møll (10) og Torkel Vigemyr Møll (7) fra Holum synes masse snø er det beste med jul til fjells. Foto: Kjartan Bjelland

— For oss er dette egentlig perfekt. Barna kan leke fritt og synes det er stas å være på hyttetur. Dessuten kjenner vi andre som bor i hytter like ved som vi kan besøke, sier Anniken Vigemyr Johnsen.Selma på to og et halvt år løper ut i gangen med en mandarin i hver hånd. Besteforeldrene Henning Skumsvoll, Viggo Hanssen og Jane Vigemyr Johnsen har akkurat kommet inn døra.

— Det var sannelig en herlig skitur rundt Rundatjønna, sier Henning Skumsvoll og koster av seg snøen fra skoene.

Tid til samvær

Til sammen rommer stua 11 familiemedlemmer denne jula. Sju voksne og fire barn. Fra vest i Farsund til Kristiansand i øst har de reist for å møtes på Bortelid.

— Øker fellesskapet når man feirer jul på hytta?

— Ja det tror jeg absolutt, sier Jane Vigemyr Johnsen.

— Når vi møtes på juledagene i byen deler vi kun noen timer sammen. Her bor vi sammen i flere dager, fortsetter hun.

- Bare positivt så langt

Tradisjonen tro ble det servert juleribbe på julekvelden, og finstasen var på.

Storfamilien ser ikke bort ifra at fremtidige juleferier blir tilbrakt på fjellet.

— Denne julen hadde alle fri fra jobb og det passet derfor å reise bort. Vi må bruke resten av ferien på å se om dette er noe som passer oss alle. Så langt har det bare vært positivt, sier Viggo Hanssen.

- En økende trend

Ifølge daglig leder ved Bortelid alpinsenter, Lasse Liestøl, har det vært en økning i antall besøkende ved anlegget de siste årene.

Lasse Liestøl, daglig leder ved Bortelid alpinsenter merker økning i antall besøkende til fjells i jula i år. Andre juledag arrangeres det tradisjons tro juleaktiviteter på skisenteret. Foto: Kjartan Bjelland

— Det har virkelig tatt seg opp. Flere folk bruker hyttene sine i jula nå enn før, sier Liestøl.Alpinanlegget har ifølge han hatt en økning på omtrent 85 prosent i antall besøkende hittil i årets julesesong. Dette sammenlignet med i fjor.

— Spesielt første juledag i år har vi merket spesielt stor pågang. I fjor på denne dagen var det nesten ikke en eneste person i bakken, sier Liestøl.

Flykter bort fra stress

Noen hundre meter sørøst for hytta til familien Vigemyr Johnsen suses det ned skibakken.

— Å feire jul på fjellet er helt nytt for oss. Men med både sol og snø, har det så langt vært kjempefint. Guttene har lenge mast om hvit jul, og nå har de endelig fått det, sier Merethe Fosse.

— Jeg vil ha snø i jula fordi det er vakkert. Dessuten kan man stå på ski og snowboard, responderer Jeppe Fosse Hoff (11).

Familien fra Bergen er enig i at julefeiring på fjellet er med avslappende enn i byen.

— Vi bor midt i bykjernen, så det er godt å komme seg litt bort i ferien. Det er mindre stress på fjellet, men det betyr ikke at vi sitter i longs på julaften. Jeg gikk i høye hæler og kjole hele kvelden, forsikrer Merethe Fosse.

Skianlegget skimtes i det fjerne. På veien farer Anne Britt Vigemyr fra Øyslebø på en fullastet spark.

— Jeg er ute på tur for å kaste alt gavepapiret og avfallet fra middagen, forklarer hun, før hun suser videre ned den snøkledde bakken.