Statsråd Tine Sundtoft avviser kritikken fra Ropstad. - Jeg er ingen svarteper. Vi har lagt fram et helhetlig budsjett, sier Sundtoft, som tror et godt budsjett kan bli enda bedre etter forhandlingene med V og KrF. Foto: Reidar Kollstad

Da statsbudsjettet ble lagt fram onsdag var det ingen som fikk mer kjeft enn klimaminister Tine Sundtoft (H). Nå går også stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fra Evje og Hornnes i Aust-Agder hardt ut mot statsråden fra Lillesand.

— Jeg er opprørt over at klima ikke er høyere prioritert i statsbudsjettet. Det er regjeringens ansvar, men det er Sundtoft som får skylda, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Les også:

— Gjør ikke jobben sin

Overfor VG slår KrF-representanten fast at Sundtoft ikke gjør jobben sin.

Tine Sundtoft måtte tåle mye kritikk fra mange hold etter fremlegget av statsbudsjettet onsdag. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg tror ikke jeg sa det. Intensjonen min var ikke å angripe Sundtoft. Jeg samarbeider godt med henne på flere områder, men som statsråd blir du målt på budsjettene. Når regjeringen ikke leverer, så leverer heller ikke statsråden, sier Ropstad.

— Så du mener at hun ikke gjør jobben sin?

— Ja, når det er så svakt på klima så har hun ikke gjort en god nok jobb, sier Ropstad.

Massiv kritikk

Onsdag fikk Sundtoft kritikk fra en rekke miljøorganisasjoner og politikere fra flere partier. Statsråden svarte på kritikken ved å angripe kritikerne for å henge seg opp i detaljer og ikke se helheten.

— Jeg er enig i at det er urimelig å kritisere henne kun på bakgrunn av kuttene i klimadepartementet. Men hele Miljø-Norge fyker ikke i flint bare på grunn av dette. Det er fordi den samlede satsingen ikke er god nok. Det gjelder i finansdepartementet, olje- og energidepartementet og samferdselsdepartementet, sier Ropstad.

Han mistenker at regjeringen leverer svakt på klima med vilje, slik at det blir lettere å komme Venstre og KrF i møte under forhandlingene om det endelige budsjettet.

- Sundtoft er svarteper

— Det virker veldig sånn. Det er en elendig taktikk. Det som kommer til å skje nå er at Høyre vil bli slept gjennom Stortinget for å bli grønnvasket. Det tjener verken Høyre eller Sundtoft på. Regjeringens strategi gjør at Sundtoft blir sittende igjen med svarteper, sier Ropstad.

Tine Sundtoft gjentar overfor Fædrelandsvennen at regjeringen har lagt fram et godt klimabudsjett. Hun avviser at hun sitter igjen med svarteper.

— Jeg mener at jeg gjør jobben min. Jeg har fått et klart mandat fra statsministeren om å være regjeringens koordinator for klimaarbeid. Vi har lagt fram et statsbudsjett som har gode klimasaker innen mange departementer, sier Sundtoft.

Les også:

Vindmøller og jernbane

— Ropstad ser ikke spor av satsing i noen av departementene. Hva er det han ikke ser som du ser?

— I olje- og energidepartementet finner du styrking av klima- og teknologifondet, ny ordning fra Enova om støtte til private husholdninger og grønne avskrivninger til vindmøller. Hos samferdselsdepartementet finner du en jernbanesatsing, sier Sundtoft.

— Er du overrasket over all kritikken du har fått?

— Ikke i det hele tatt. Alle statsråder får kjeft. Det er en del av det politiske spillet. Det som overrasker meg litt er at de ikke ser den helhetlige tilnærmingen. De reaksjonene som er kommet er etter boka og som forventet, sier Sundtoft.