– Ifølge Elgstien velforening og naboer har det her foregått sex mellom menn i busker og kratt, åpenlys blotting, unormal og sykelig sex på strandområdet bak steiner og fjell.

Slik ordla Vidar Kleppe seg, mens han fra bystyrets talerstol viste fram fotografier av nakne menn. På bildene er det ifølge bystyrerepresentanten ingen tvil om at i alle fall to av mennene har sex med hverandre, og at de er avbildet på Søm fristrand. Ifølge Vidar Kleppe stammer fotografiet fra et kamera som noen fant gjenglemt på den omstridte naturiststranden.

Avtalen mellom Sørlandets naturistforening og Kristiansand kommune om å benytte stranden på Søm skal senere opp til ny vurdering i byutviklingsstyret.Vidar Kleppe ville gjennom en interpellasjon vite om ordfører Arvid Grundekjøn var enig i at denne saken var så viktig at den bør opp i bystyret. Han viste til at naboer har klaget på at det foregår åpenlyst sex på naturiststranden, som ligger tett opptil bebyggelse og et populært turområde.

– Bør ha et tilbud

Ordføreren svarte på interpellasjonen med at en så stor by som Kristiansand også bør ha et tilbud til de som ønsker å sole seg uten klær. Videre mente han at en løsning kan være å ha en bedre kontroll med at det ikke foregår uønsket aktivitet der, og på sikt prøve å finne et sted som ligger litt mer skjermet.

Ble provosert

Venstres Eva Kvelland lot seg tydelig provosere av Vidar Kleppes formuleringer.

– Hvem kan definere hva som er unormal seksuell aktivitet. Det tror jeg verken Kleppe eller jeg kan, sa hun.

Mette Gundersen (Ap) sa hun hadde et stort behov for å ta avstand fra Vidar Kleppes koblinger mellom naturiststranden og cruising (homofile som oppsøker offentlig steder for å ha tilfeldig sex med ukjente personer, red. anm.).

– Jeg mener byutviklingsstyret er kompetent til å diskutere naturiststrandas fremtid, men vi bør kunne åpne opp for at også bystyret kan diskutere saken. Da håper jeg imidlertid vi kan få en ordentlig og saklig debatt, sa Mette Gundersen.

Ved avstemming var det tilstrekkelig mange som ville ha saken opp i bystyret, noe Vidar Kleppe etter møtet jublet over. Han understreker overfor Fædrelandsvennen at han ikke har noe imot verken naturister eller homofile, men sier samtidig at han mener aktiviteten som har foregått på Søm fristrand både er usømmelig og umoralsk.

– Det er her dreier seg jo om over 50 år gamle menn med kulemage og grått hår, sier Vidar Kleppe fortørnet.

Avtalen utløpt

Sørlandets Naturistforening har disponert fristranden på Søm siden slutten av 1990-tallet, og avtalen løp fram til 2013. Naturistforeningen har tidligere tatt avstand fra sex-trafikken som flere har klaget på, og har invitert beboere i området til et samarbeid for å komme denne aktiviteten til livs.