Bella Fidjeland Foto: Privat
Trine Mjåland Foto: NTB Scanpix
Aida Husic Dahlen Foto: Robert McPherson
Fotballklubben Jerv Foto: Sondre Steen Holvik
Lene Mykjåland Foto: NTB Scanpix
Steffen Hagen Foto: NTB Scanpix
Katrine Lunde Foto: NTB Scanpix
Marte Olsbu Foto: NTB Scanpix
Slik ser bragdstatuetten ut. Foto: Fædrelandsvennen

Hvert år siden 1972 har Fædrelandsvennens sportsredaksjon delt ut Bragdstatuetten til en utøver eller et lag som har markert seg med en spesielt god prestasjon det siste året.

I fjor gikk prisen til Ingvild Stensland, som med kapteinsbindet på armen styrte Norge til et svært overraskende EM— sølv i fotball. I tillegg var hun sterkt delaktig i at Stabæk vant både serien og cupen. Året før var det Eirik Verås Larsen, som i karrierens aller siste løp, padlet inn til OL- gull i London. I 2011 gikk prisen til småbarnsmamma Kristine Lunde- Borgersen for sitt fenomenale spill i VM - etter å lenge ha vært usikker på deltakelsen på grunn av skaden hun pådro seg i hånda bare et par måneder før mesterskapet.

I dag kan du lese om årets kandidater. Og selv om det verken er verdens- eller europamestere som er nominert, noe vi tidligere var bortskjemt med, har vi likevel sørlendinger som har levert på topp nasjonalt og også internasjonalt nivå. Aida Dahlen har for eksempel vunnet sølv i bordtennis- VM for funksjonshemmede, Trine Mjåland kvalifiserte seg for semifinale i sin internasjonale mesterskapsdebut mens Marte Olsbu har nærmet seg verdenseliten i skiskyting.

Vi presenterer vinneren på nyttårsaften.

PS! Ettersom ØIF Arendal spiller cupfinale tirsdag kveld, etter at vi har måttet levere ut bragdstatutten, tar vi heller resultatet deres fra Spektrum med i neste års vurdering.

Bella Fidjeland Foto: Privat

Bella Fidjeland (17), alpintDette er noe så sjeldent som et stort alpint— talent fra Sørlandet! 17-åringen - som bodde sine første leveår i Kristiansand, og som nå har sine foreldre på Hovden - kom nærmest fra det store intet da hun tok innersvingen på hele norgeseliten i vinterens NM i storslalåm for senior. Riktignok hadde hun vunnet flere seirer i FIS-renn foruten slalåm-gull i junior-NM, men ingen hadde drømt om at hun skulle snappe gullet i senior-NM - 19 hundredeler foran den rutinerte verdenscup-alpinisten Nina Løseth. Og da hun dagen etter var på vei hjem, ble hun oppringt av arrangøren: «Du må komme tilbake, du har nemlig vunnet kongepokalen!». Dette i en alder av 16 år.

Trine Mjåland Foto: NTB Scanpix

Trine Mjåland (24), friidrettKIF-jenta hadde allerede overgått sine egne forventninger da hun kvalifiserte seg til sitt første friidretts-EM i Zürich ved å løpe inn til ny personlig rekord på 800 meter. Dermed hadde den forholdsvis ferske 800-meterløperen fortsatt trenden fra i fjor ved å sette personlig rekord nesten hver gang hun var i aksjon. Men mesterskap er vrient, særlig for debutanter, men mens flesteparten av de norske mislyktes slo Mjåland til med et nytt storløp i Zürich og kvalifiserte seg til semifinale ved hjelp av sitt varemerke — spurten de siste 200 meterne. Semifinalen ble for tøff, men sesongen har vist at friskusen fra KIF har potensial til å nærme seg europaeliten.

Aida Husic Dahlen Foto: Robert McPherson

Aida Dahlen (24), bordtennisKristiansand-jenta har vært i verdenstoppen for funksjonshemmede i en årrekke, men sølvmedaljen i årets VM toppet en allerede imponerende merittliste som fra før inneholdt både sølv og bronse fra EM. I Beijing lot ikke Dahlen seg stoppe av et trøblete år med mye skader, og da hun i semifinalen møtte den franske storspilleren Thu Kamkasomphou, var det tid for å bryte en mental barriere: 24-åringen slo like godt verdenseneren for aller første gang. Riktignok ble det tap for den kinesiske hjemmefavoritten i finalen, men mesterskapet ga Dahlen ny motivasjon og tro på at en internasjonal gullmedalje er innen rekkevidde.

Fotballklubben Jerv Foto: Sondre Steen Holvik

Jerv, fotballSom nyopprykkede til 2. divisjon, regnet de fleste med at Jerv ville få en hard kamp med å beholde plassen — noe de ikke klarte forrige gang i 2012. Men austegdene viste tidlig at de hadde skumlere hensikter enn som så, og mens folk hadde ventet at Vindbjart skulle være det beste kortet fra Sørlandet, tapte elevene til Steinar Pedersen kun tre av 26 kamper. Men de spilte en del uavgjort borte, og derfor var det høydramatisk i høst med fem lag som kjempet om opprykk. Men Steinar Pedersen klarte det kunststykket både å holde spillerne skjerpet, unngå overtenning - og stå løpet helt ut til 1. divisjon var en realitet. Og til slutt rykket de opp med seks poengs margin.

Steffen Hagen Foto: NTB Scanpix

Steffen Hagen (28), fotball2014 står fram som et foreløpig høydepunkt i karrieren til kristiansanderen. Midtstopperen nyter tillit som kaptein i Odd Grenland, og styrte laget inn til en imponerende bronsemedalje i serien. Hans første medalje i eliteserien. Enda nærmere en tittel var han da laget møtte Molde i cupfinalen, men selv om det ble et 0— 2-tap for seriemesterne, har laget til Dag Eiliv Fagermo skapt større fotballinteresse enn på mange år i Skien. Og en av de aller viktigste spillerne er Hagen, som også virker å ha opparbeidet seg status som et sikkert kort når Per Mathias Høgmo tar ut tropper til landslaget.

Lene Mykjåland Foto: NTB Scanpix

Lene Mykjåland (27), fotballEtter en svært trøblete fjorårssesong har Kristiansand-jenta igjen blomstret som fotballspiller. Denne sesongen har trolig vært hennes beste på både klubb— og landslag. Takket være storspill i en hengende spissrolle har LSK Kvinner vunnet både serie og cup. Så godt har 27-åringen spilt at hun på banketten etter cupfinale-seieren mot Trondheims/Ørn ble kåret til både «årets profil» og «årets spiller» foruten at hun var selvskreven på «årets lag». Glemt er sesongen i fjor da hun slet med sykdom og var langt nede mentalt etter overgangsbråket da hun gikk fra Røa til LSK Kvinner.

Katrine Lunde Foto: NTB Scanpix

Katrine Lunde (34), håndballNorge måtte klare seg uten sin eminente keeper i årets europamesterskap i Ungarn/Kroatia. Men før Kristiansand-jenta ble gravid, beviste hun i år igjen en imponerende evne til å holde seg på topp til tross for en lang karriere og en utrolig imponerende merittliste. Blant annet var hun i år igjen en meget sterk bidragsyter til at ungarske klubb Györi vant Champions League for andre år på rad. Når vi legger til at hun også vant serie— og cupmesterskapet i Ungarn, betyr det at hun rasket med seg tre titler dette året også.Kristiansand-jenta blir tydeligvis aldri mett på suksess.

Marte Olsbu Foto: NTB Scanpix

Marte Olsbu (24), skiskytingFroland-jenta tok sist vinter et nytt steg nærmere verdenstoppen, blant annet ved en 10. og en 11. plass som best i verdenscupen. Og i U26-EM beviste hun også at hun har evnen til å krype helt til topps ved å vinne en av øvelsene. Best huskes hun likevel for NM-gullet i mars. På normalprogrammet knuste hun Tora Berger med nesten tre minutter etter bare én bom på 20 skudd. Etter maktdemonstrasjonen på Voss nyter 24-åringen nå status som eliteløper på landslaget. Det har også gitt henne sjansen i flere verdenscuprenn hittil i år — med en 16. plass som best hittil.