Stanghelle, som er redaktør i Aftenposten, har inngående kunnskap om norsk etterretningsvesen og sikkerhetspolitikk.

Han synes det høres rart ut at to forskere med tilknytning til Kina og Harbin Institute of Technology, skal vises ut av Norge med begrunnelse i ikke-spredningsavtalen om atomvåpen.

— Kina er allerede en atommakt, og kinesiske forskningsmiljøer er vel kommet mye lenger på disse områdene enn vi her i Norge noen gang ønsker å komme, sier Stanghelle.

Stusser

Han viser også til at UiAs ledelse mener de to forskerne ikke har gjort noe galt, etter å ha gjennomgått arbeidene deres.

— Vi må alltid være kritiske til kvaliteten på arbeidet til de hemmelige tjenestene. Når UiAs ledelse har fått eksperter til å gjennomgå materialet uten å finne noe de mener er kritikkverdig, da stusser jeg veldig hvis det likevel er noe der, sier Stanghelle.

Han synes det virker klønete at norske myndigheter fremmer varsel om utvisning i juni, men venter til januar med å effektuere.

— Jeg har også sjelden sett en utvisning hvor departementet informerer så knapt om begrunnelsen, sier Stanghelle.

Les også

Les også:

Ikke første gang

Det skjer fra tid til annen at Norge utviser forskere eller studenter som sikkerhetsmyndighetene mener får greie på ting eller tilgang til informasjon de ikke bør få greie på. Men det er første gang ved UiA.

— Vi har sett utvisninger fra NTNU-miljøet. En del iranere er utvist med begrunnelse i ikke-spredningsreglene. Denne gang handler det om Kina. Det er spesielt tatt i betraktning det elendige forholdet mellom Kina og Norge, sier Stanghelle.

Han vil ikke bli forundret hvis Kina kommer med heftige protester eller svarer med å erklære utvalgte norske forskere uønsket i Kina.