SVINEFILET: På Værtshuset Pieder Ro serverte de indrefilet av svin med stekte grønnsaker, servert med choronsaus og amandinepoteter. Foto: Gaute Beckett Holmslet
LAMMEBOG: På Kick hadde de gått tomme for kalvekjøtt, og det ble derfor servert lammebog med gulrotpuré, soppstuing, amandinepoteter og rødvinsjy. Maten kom imidlertid så raskt på bordet at vi ikke rakk å få tatt opp kameraet. Bildet er derfor tatt på kjøkkenet. Foto: Gaute Beckett Holmslet
SVINENAKKE: På bordet på Glipp sto braissert svinenakke på confitert svineribbe, servert med passende grønnsaker, whiskeysaus og amandinepoteter. Foto: Gaute Beckett Holmslet

KRISTIANSAND: Denne uka er det "Spis for 100" i Kristiansand. 38 spisesteder deltar på arrangementet i år, og tilbyr en matrett til 100 kroner.

Men hva slags mat får du for 100 kroner? Vi ba venndølen Gjeruld Johansen, tidligere kokk på Caledonien og Ernst i Kristiansand, ta en kikk på menyen og plukke ut de fem mest spennende rettene til en smakstest. De utvalgte ble Bølgen & Moi, Pieder Ro, Kick, Glipp og Hos Naboen.

— Disse fem matrettene er de som skiller seg mest ut fra resten av menyen. Det er blant annet brukt spennende kjøttstykker, sier Johansen.

Se hvilke terningkast han ga rettene i faktaboksen til høyre.

Bølgen & Moi

Første rett på bordet var torskerygg i bouillabaisse, blåskjell, fennikel, safran aioli og pommes frites (se hovedbildet).

— Den kunne hatt litt mer safran. Og mindre tomat. Men det er ganske så smakfullt og jeg ville nok bestilt den igjen, sier Johansen.

Pommes fritesen fikk imidlertid stå tilnærmet urørt.

— Jeg vet ikke helt om pommes frites var helt rett til denne maten.

SVINEFILET: På Værtshuset Pieder Ro serverte de indrefilet av svin med stekte grønnsaker, servert med choronsaus og amandinepoteter. Foto: Gaute Beckett Holmslet

Pieder Ro

På Pieder Ro ventet indrefilet av svin med stekte grønnsaker, servert med choronsaus og amandinepoteter.

— Kjøttet er godt stekt. Det er rosa, akkurat som det skal være, og ikke tørt og hardt, sier kjøkkenveteranen.

— Men de har vært litt for rause med pepperen, mener han, og legger til at kjøttet var veldig mørt og fint.

LAMMEBOG: På Kick hadde de gått tomme for kalvekjøtt, og det ble derfor servert lammebog med gulrotpuré, soppstuing, amandinepoteter og rødvinsjy. Maten kom imidlertid så raskt på bordet at vi ikke rakk å få tatt opp kameraet. Bildet er derfor tatt på kjøkkenet. Foto: Gaute Beckett Holmslet

Gastropuben Kick

Det viste seg at det hadde vært mange før oss på Kick. Kjøkkenet hadde gått tom for kalvekjøttet de egentlig skulle servere, og hadde derfor endret til lammebog for kvelden. Den ble servert med gulrotpuré, soppstuing, amandinepoteter og rødvinsjy.

Retten ga et godt førsteinntrykk da den ble presentert på bordet og smaken harmonerte med utseendet.

— Det ser veldig fint ut, og det er fantastisk godt og mørt kjøtt. En kvessen og god smak av urter, blant annet timian, sier han.

SVINENAKKE: På bordet på Glipp sto braissert svinenakke på confitert svineribbe, servert med passende grønnsaker, whiskeysaus og amandinepoteter. Foto: Gaute Beckett Holmslet

Glipp

På bordet på Glipp sto braissert svinenakke på confitert svineribbe, servert med passende grønnsaker, whiskeysaus og amandinepoteter. Grønnsakene falt imidlertid ikke helt i smak.

— Svinenakken er mør og fin. Kjøttet er førsteklasses, men grønnsakene er litt kjedelige og sausen er helt ålreit, sier Johansen.

Han angrer på at han gikk med på å spise fem retter på én kveld.

— Vi skulle nok gått ut fem kvelder heller, så kunne jeg faktisk spist opp, sier han og ler.

Hos Naboen

Siste stopp på turen var Hos Naboen. Der skulle vi fått servert fersk piggvar fra Kvinesdal, lagt på wokgrønnsaker, urtehvitvinssaus og saltbakte småpoteter. Slik gikk det ikke.

— Vi er dessverre utsolgt, sier en hyggelig servitør.

— Synd for gjesten, men kjekt for butikken, sier Johansen.

Konklusjonen

Fraværet av mat i munnen ga oss muligheten til å oppsummere kveldens matgilde.

— Det er et fantastisk tilbud. Dette er jo retter til 300 kroner som de selger for en hundrelapp. Porsjonene er helt greie, og mer enn store nok, sier Johansen.

— Når det gjelder service kom Bølgen & Moi litt dårlig ut, siden jeg måtte be om bestikk etter at maten var servert. Ellers har det gått kjapt og greit, og de har vært smilende og vennlige.

— Hvor kreative synes du restaurantene har vært?

— De har vært gode. Det er mange forskjellige retter jeg har smakt i kveld, og jeg synes det er et stort pluss at de ikke bare bruker fileter, sier Johansen.

— Du får veldig mye god mat for den hundrelappen.