ARENDAL: EFTAs overvåkningsorgan (ESA) har besluttet å sette i gang gransking etter at selskapet Konkurrenten klagde på det de mener var ulovlig statsstøtte til busstjenestene i Aust-Agder.

Siden 90-tallet har sju busselskaper i Aust-Agder (fem siden 2009) blitt tildelt konsesjoner direkte uten noen form for anbudsrunder. ESA har allerede slått fast at dette er brudd på konkurransereglene.

Nå setter de i gang en ny ugransking om statsstøtten som de samme selskapene har fått. Ifølge en pressemelding fra ESA har nemlig de samme selskapne mottatt et tilskudd fra fylkeskommunene for å kunne drive skolebuss.

Eksempelvis har Nettbuss Sør mottatt årlige tilskudd på en million siden 2004, og to millioner siden 2010. Konkurrenten mener de har mottat for mye statsstøtte. Det vil i så fall bety at offentlige penger har gått til andre deler av selskapenes drift.

— ESA åpner den formell undersøkelsen for å få klarhet i om kompensasjonen som er gitt, er forenlig statsstøtte, skriver de i pressemeling.

Informasjonsansvarlig Trygve Mellvang-Berg sier til Fædrelandsvennen at hvis selskapene har fått for mye, risikerer de å måtte betale dette tilbake. Forutsetningen er likevel at avtalene ble inngått etter at EØS-avtalen ble inngått.