KRISTIANSAND: — Dette er en vanvittig viktig sak for landsdelen. At kommunene våre har latt være å komme på banen er en gigantisk unnlatelsessynd, tordner Trond Blattmann.

Han har ikke i dag i politiske verv som gjør at han skulle mottatt høringspapirer på forvaltningsplanen for Skagerrak.

Men han har lang fartstid fra Arbeiderpartiet lokalt og som statssekretær i regjeringsapparatet.

— Jeg kan ikke komme på en lignende sak. Her har man en kjempesjanse til å få oljeutbygging like utenfor her vi bor. Det gir enorme muligheter for arbeidsplasser. Tenk hva dette kan bety for leverandørbedrifter og muligheter for samarbeid med universitetsmiljøet. Men det er også en utfordrende sak miljømessig. Og så lar man være å diskutere det og gi en uttalelse! Jeg mangler ord, sier han.

BREVET: Slik ser det ut, det siste av flere brev som har invitert kommunene med på prosessen for å uttale seg om oljeleting i Skagerrak. Dette brevet ankom Grimstad kommune i juni 2012, men ingen kan finne Kristiansands kopi.

SluttbehandlingDet vakte mange reaksjoner fredag, da det ble kjent gjennom Fædrelandsvennen at ingen av kommunene på Sørlandet har uttalt seg i arbeidet med forvaltningsplanen for Skagerrak og Nordsjøen. Venstre-politikere i Lillesand og Kristiansand tar saken opp i sine kommuner.

Men høringsrunden er for lengst forbi. Saken ligger nå til sluttbehandling i Miljøverndepartementet, og saken skal legges fram for Stortinget i løpet av vårsesjonen.

Skal kommunene melde inn synspunkter nå, må de forsøke å påvirke Stortinget eller regjeringen direkte.

Sove i timen

Blattmann sier han håper kommunene tar ballen nå og setter seg inn i saken, selv om høringsfristen har gått ut for lenge siden.

— Saken er altfor viktig til å ignoreres.

Trond Blattmann trekker linjene tilbake til 60-tallet, da Stavanger ble oljehovedstad og politikerne i Kristiansand ikke var på banen.

— Det får være måte på å sove i timen! Og det virker det som om de har gjort nå. Både Kristiansand og de andre kommunene, fylket og fylkesmannen. Det er merkelig at ikke landsdelen vår har satt et tydeligere avtrykk i denne prosessen, sier han.

Venstre mobiliserer mot olje

toldnæs.JPG Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Venstre i landsdelen krever nå at flere ordførere svarer på hvorfor ingen kommuner har hatt en mening om oljeaktivitet i Skagerrak.I Kristiansand krever Venstres Eva Kvelland at ordføreren svarer på rutinene omkring statlige høringer, og at han sier sin mening om oljeleting.

I Lillesand tar Venstres Petter N. Trondnæs opp samme spørsmål. Han kaller det en skandale og mener Agder har sovet i timen.

— Skjærgården vår er et unikt kystlandskap, også i europeisk sammenheng. Skagerrak må vernes, ikke bygges ut, sier han og mener oljeaktivitet er en trussel mot hele havområdet.