— Allerede i oktober-november var det ganske fullt. Det kan jo alltid komme avbestillinger, men etternølerne må nok belage seg på å dra via Oslo eller Stavanger, sier Hilde Karlsen, salgsleder hos reisebyrået Berg-Hansen i Kristiansand og Arendal.

Ei snau uke før det er vinterferie på Sørlandet, er det fortsatt mulig å bestille tur til varmere strøk for de som ikke fristes av kalde temperaturer, men noen kupp kan man ikke vente seg å gjøre.

Allerede for ett år siden begynte reiseselskapet å booke årets vinterferie i Syden, og før jul var utvalget av pakkereiser svært utplukket.

— Det koster mer å bestille nå, og man kan også risikere mer ymse bosteder. En familie med to barn må nok regne med opptil 40.000 kroner for ei uke, og alle reiser til hoteller med familieanlegg er utsolgt, sier salgslederen.

Frank Ekman (til venstre) er klar for å ta i mot turistene til Hovden Høyfjellshotell og Hovdestøylen Hotel og Lodge den kommende uka. Til venstre Per Gunnar Andersen og Roger Hagel Sørli, som begge har sentrale roller tilknyttet hotellvirksomheten og skianlegget på Hovden. Foto: Kjartan Bjelland

Sol og bad

To destinasjoner peker seg ut i vinterferieuka som ekstra populære: Karlsen oppfatter at cruisemarkedet i Karibia nesten er utømmelig, og Gran Canaria trekker som alltid flere tusen turister.

— Vi har som alltid merket et stort press på Kanariøyene. Det kan virke som at det er et fristed der folk kan føle seg trygge, mens verden gjerne kan oppleves som utrygg andre steder. Dessuten har man jo som regel bare den ene uka, og da er Kanariøyene en veldig grei løsning der folk får den varmen og ferien de ønsker, sier Karlsen.

Drar til fjells

Skiferier i Europa booker reisebyrået derimot lite av. Karlsen hos Berg-Hansen mener at de mange alpinanleggene i landsdelen er med på å holde skientusiastene hjemme i den norske fjellheimen, noe som gjenspeiles på Hovdestøylen Hotel og Lodge og Hovden Høyfjellshotell øverst i Setesdal.

— Belegget hos oss har vært som det pleier å være på denne tiden, nemlig veldig hyggelig. Vi har noe ledig enkelte dager, for særlig enkeltrom blir stående tomme. Men denne vintersesongen ligger an til å bli den beste på mange år, og vi har i hvert fall 30 prosent mer innbooket i år enn i fjor og forfjor, sier Frank Ekman, som er hotelldirektør på de to hotellene.

Ingen oljenedtur

Godt skivær og nærhet til skiløyper og alpinanlegg er faktorene som er viktigst for vinterturistene, forteller Ekman. Men stadig færre bruker hele ferien på fjellet, sier han.

Denne uka har rogalendingene inntatt skibakkene på Hovden. Neste uke er det sørlendingenes tur. Foto: Jarle R. Martinsen

— Før booket folk gjerne hele uka, men nå deler de fleste opp uka, og har tre til fire dager her, sier Ekman.Med bedre belegg enn på flere år, mener Ekman at bransjen på Hovden generelt merker lite til at oljekrisen for lengst har rammet Sørlandet. Det samme inntrykket har også Karlsen i Berg-Hansen.

— Vi har faktisk ikke merket noe til nedgangen i oljebransjen, noe som er litt overraskende. Det virker som at ferie er det siste folk gir slipp på, og det er fremdeles mye penger blant folk. Det betyr jo at folk i området stort sett har jobb, og at de kan sette av såpass mye hver måned at de kan ta seg råd til en ferie, sier Karlsen.

07032011103941-171_cQ6D82.jpg Foto: Uglum Morten/Aftenposten

Reiseeksperten: Slik får du en opplevelsesrik Sydentur

Stadig flere får øynene opp for at Kanariøyene er mer enn bare sol og bad, mener Hilde Karlsen i Berg-Hansen.

— Jeg synes at folk generelt er blitt flinkere til å reise. De er villige til å utforske stedet de er på, og ønsker opplevelser. Sol og bad er ikke godt nok, og folk lærer seg å reise på en annen måte, sier Karlsen.

Hun anbefaler Syden-turistene å leie en bil for å få maksimalt utbytte av ferien.

— Uansett hva du har lyst til å oppleve på en ny plass, så er det muligheter for det. Ta med fjellsko slik at du kan utforske naturen, lei en bil og dra til små landsbyer der du kan spise lokal mat. På Gran Canaria er også Las Palmas verdt et besøk. Har du mulighet til å ta vinterferie i ni dager, er et cruise i Karibia å anbefale. Da kommer du til en ny øy nesten hver dag, og du får en utrolig frihetsfølelse hver dag uten å løfte en finger. Skipene blir bare flottere og flottere, og er en egen verden i seg selv, sier Karlsen.