ulovlig hogst00009.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Først kjente jeg på sorg, og nå er jeg rasende. Dette turområdet har jeg brukt i mange år, men nå er den grønne lunga punktert, sier Maren Anne S. Terjesen til Fædrelandsvennen.

Hun mener rovhogsten har ført til at et tidligere usjenert turområde nå fremstår privatisert.

Indre Eigevann ligger strategisk plassert mellom de folkerike bydelene Hellemyr og Tinnheia. Om sommeren er det yrende badeliv, om høsten går mange tur i løypa rundt vannet.

Ved sørenden av vannet åpnet det seg i sommer en rundt hundre meter lang korridor gjennom skogen opp til boligen på åsryggen.

Huset på Hellemyr stikker opp på toppen av en snauhogd korridor ned mot Indre Eigevann. Foto: Kjartan Bjelland

Søkte om 20 trærI en bydel der engasjementet mot Ytre ringvei er sterkt, er mange på vakt mot naturinngrep.

Det er hogd mer enn vi har gitt tillatelse til.

— Jeg trodde først det var en motorvei som skulle komme. Jeg ble helt sjokkert da jeg kom løpende her og kikket opp i skråningen, forteller Svenn Erik Larsen.

Huseier søkte i vår om å felle 20 trær på kommunens friområde, like nedenfor sin tomt. Begrunnelsen var at skråningen siden innflytting i 1995 var grodd igjen slik at utsikten over vannet gradvis var gått fløyten.

Parkvesenet godkjente søknaden, under forutsetning at det nederste beltet av trær mot vannet skulle bevares. Det endte med fri sikt, og rundt 40 felte trær i friområdet.

— Det er hogd mer enn vi har gitt tillatelse til. Det er uheldig at terrenget inn til stien er hogd så hardt, erkjenner driftssjef Kurt Tange Jensen.

Oppgjør på kammerset

Parkvesenet har nå krevd erstatning av huseieren. Beløpet er satt til 5000 kroner, som skal dekke innkjøp av ti eiketrær på to-tre meter, som gartnerne skal plante ut til våren.

Den milde reaksjonen, også omtalt som «forlik», skyldes at parkvesenets saksbehandler muntlig godtok at huseier kunne ta noen ekstra trær - anslagsvis fem til ti - utover de 20. Men ikke nede ved vannet.

Dermed er det ikke bare huseier, men også saksbehandler som har fått en reprimande i sakens anledning.

— Vi hadde et møte med saksbehandlerne for noen dager siden der vi gikk gjennom rutinene. Vi gjør nå endringer for å unngå liknende situasjoner, opplyser driftssjefen.

Blant annet kreves nabovarsling, og alle vedtak skal gjøres skriftlig med tydelig angivelse av trær som kan felles.

Nedenfor denne skrenten skulle de fleste trærne bevares. Foto: Kjartan Bjelland

Huseier: — Har gjort oppTurgåere mener reaksjonen er altfor mild, og slett ikke avskrekkende overfor andre som ikke ser utsikten for bare trær.

— Det er en honnør fra kommunen til huseiere som ønsker å øke tomteverdien sin. Det er vi som bruker området som tar regningen, mener Maren Anne S. Terjesen.

Var det opp til meg skulle heller skauen stått urørt, om jeg visste at det ble så mye bråk.

— Det får hun mene, det er en sum vi har satt på grunn av flere uheldige omstendigheter, svarer Kurt Tange Jensen.

Huseier sier seg svært lei for situasjonen som har oppstått, og avviser at han hadde fri utsikt til hensikt.

— Var det opp til meg skulle heller skauen stått urørt, om jeg visste at det ble så mye bråk. Men nå har jeg gjort opp med kommunen, du får ta resten med dem, sier han til Fædrelandsvennen.

Overfor kommunen har han forklart at det ble en misforståelse mellom han og de som utførte fellingen, slik at også de nederste trærne ble hogd.

Ber om tips fra publikum

Parkvesenet får årlig rundt 150 søknader om å felle trær på kommunal grunn. Det skjer fem-seks ganger i året at de mottar klager på rovhogst.

- Vi sliter litt med at folk tar seg til rette, enten at de hogger mer enn avtalt eller at de hogger uten å søke, sier driftssjef Jensen.

Kurt Tange Jensen. Foto: Arkivfoto

Han setter stor pris på tips fra turgåerne i saken på Hellemyr, og ønsker at flere engasjerer seg når de observerer at motorsaga løper løpsk.— Vi er ikke overalt hele tida, og er avhengige av at folk melder fra, sier han.

- Må dere ta hardere i for at reaksjonen skal få preventiv effekt?

— Det kommer vi til å gjøre, det er dessverre det folk skjønner best. Derfor strammer vi nå inn på dette, svarer driftssjefen.

I Oslo er det gitt sekssifrede beløp i bøter når verdifulle trær er fjernet uten samtykke. I Kristiansand vil slike saker bli vurdert av kommuneadvokaten fra tilfelle til tilfelle.