— Det har vært alt for lite satsning på å styrke psykisk helse i skolene de siste årene. Hvis det er en ting som blir klagd mye på i elevrådene i fylket er det at skolehelsetjenesten er alt for dårlig. Vi ønsker en spesialisert psykolog som kan hjelpe elevene som sliter psykisk, sier Dennis Torkelsen (16), elev ved Mandal vgs og leder i elevorganisasjonen i Vest-Agder.

I begynnelsen av mars vedtok elevorganisasjonen nasjonalt på elevtinget at helsetjenestene ved de videregående skolene må styrkes.

- Et problem

I vedtaket kommer det fram at elevene blant annet ønsker en skolepsykolog i 50 prosent stilling pr 500 elever, helsesøster på skolen hver dag og sosialpedagogisk rådgiver i hundre prosent stilling.

Onsdag la Djupedalutvalget frem utredningen"Å høre til – virkemidler for et trygt psykososialt skolemiljø".

— Frafall i norske skoler er et stort problem, ved å ha et helhetlig team på skolene vil de kunne fange opp elever som sliter der de er, sier Amalie Gunnufsen (18), elev ved Kristiansand Katedralskole Gimle og leder i Unge Høyre Vest-Agder.

- Holder ikke mål

Ved å innføre et lavterskeltilbud på skolene tenker elevene at det vil gjøre det lettere for elever som sliter å få hjelp.

— Når man har det tøft så kreves der mye å gå til helsesøster, og hvis personen klarer å samle motet som trengs og helsesøster ikke er til stede eller ikke har tid, sier det seg selv at det ikke holder mål. Jeg har selv hørt at medelever sier at de ønsker å oppsøke helsesøster, men at hun ikke har tid, sier Torkelsen.

— Det er svært varierende hvor godt helsetilbud det er på ulike skoler. På Vågsbygd Videregående skole er helsesøster på skolen tre dager i uka. Det mener vi er altfor lite og har derfor vedtatt i Vest-Agder APs fylkesprogram at vi ønsker et helseteam med bred faglig kompetanse som er der hele uka, fortsetter Naja Amanda Lynge Møretrø (18), nestleder i AUF Vest-Agder.

Tidsnød

Ved Mandal vgs har de én helsesøster ansatt i fulltidsstilling, og to personer fra Familiesenteret omtrent 1,5 dager i uken. Elever henvises videre til psykolog ved behov. Helsesøster Maren

Cecilie Pettersen forteller at pågangen fra elever som ønsker hjelp er stor.

— Det er et stort behov for kompetanse innen psykisk helse i skolene.Vi klarer å imøtekomme de fleste elevene som oppsøker tjenesten, men jeg ønsker meg mer tid til helsefremmende og forebyggende arbeid. Vi vil så gjerne nå ut til alle de som har behov for hjelp, men som av ulike grunner ikke oppsøker tjenesten. Det er en utfordring, som krever større kapasitet i forhold til dagens bemanning, sier Pettersen.

Roser innspill

Ifølge Olav Haavorstad, leder for hovedutvalg for kultur og utdanning (HKU) i Vest-Agder er fylket oppmerksomme på at skolehelsetjenesten bør styrkes.

— Hvis dette vedtaket skal vedtas så må det tas opp politisk. I budsjettet for 2015 er det satt av en halv million kroner til å se op dette i forhold til psykologisk tjenester og mobbing på skolene. Pengene er ennå ikke fordelt, og det er derfor ålreit med innspill fra elevene som ber om noe vi har satt av penger til.

Han mener at skolehelsetjenesten bør være lagt til fylkene og ikke kommunene som i dag sitter med ansvaret.