Flere små og store skypumper har bygd seg opp i forbindelse med et kraftig tordenvær som er over Grimstaddistriktet i tirsdag formiddag.

Fra Søm, Moysand, sentrum og Fjære i Grimstad kommer det inn melding om lyn, torden, haglbyger og skypumper som er i skjærgården utenfor kystkommunen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Tre på en gang

— Vi sitter i Sømskilen og ser nå på at det stadig dukker opp flere skympumper, sier Dag Ringen til Fædrelandsvennen.

Det er store dimensjoner over skypumpen i Grimstad. Foto: Dag Ringen

— Det har vært totalt fem skympumper å se, og akkurat nå kikker vi på to stykker som er samtidig i sjøen utenfor Hasseltangen, legger han til.- På bildet ser det nesten ut som om den store skypumpen er i ferd med å suge opp det gamle lokalet til Scand boats, men skypumpen er nok et stykke bak bygget, forteller Ringen.

— Det var tre stykker ved Torungen fyr, men nå er det en stor igjen. De bygger seg opp på samme sted, men forsvinner så fort de har beveget seg litt vestover, sier Christoffer Fiuren Hamre Olsen, som står på Hasseltangen.

Kommer nærmere

Kenneth Ødegaard er på hytta ved Moysand familiecamping og sier at de første skypumpene lå et stykke ute i sjøen.

Skypumpen går i oppløsning når de nærmer seg land utenfor Grimstad. Foto: Kenneth Ødegaard

— Det kan se ut som om skypumpene kommer noe nærmere land etter hvert som tiden går, sier Ødegaard til Fædrelandsvennen.- Et fenomen som dette er fascinerende. Og litt skremmende. Selv om de går i "oppløsning" før de kommer alt for nærme stranda, legger han til.

Frolendingen har ikke noen planer om å utpå sjøen for å kikke nærmere på fenomenet, men sier han holde seg på land inntil videre.

Kan være farlig

Solbjørg Apeland, vakthavende meteorolog ved StormGeo, sier dette om hvilke konsekvenser en skypumpe kan skape:

Ved holmene "Lossene" utenfor Fevik i Grimstad ser du noen av skypumpene som er aktive. Foto: Kenneth Ødegaard

– Er de oppe i skyene vil de ikke påvirke folk, men hvis de er på bakkenivå er det ikke anbefalt å stå i nærheten der de passerer. Det er et så lokalt fenomen at det er vanskelig å varsle om det, og om det går ned til bakken eller ei, sier Apeland.Skypumper oppstår når det er ustabile luftmasser. Gjerne med innslag av torden, som det nå er i Grimstad-distriktet. I tillegg må det være vindskjær for at fenomenet oppstår.

— Det er når vinden går langs bakken i en retning og i høyere lag en annen retning det skapes rotasjonen som fører til denne traktformen. Dette skjer oftest ved skjæringspunktet mellom kyst og land. Dette fenomenetet forekommer som oftest om sommeren og tidlig på høsten når det er store temperaturforskjeller mellom land og hav, sier meteorologen.

— Det er et kortlevd fenomen, normalt varer de bare rundt ett kvarter. Av og til går det helt ned til bakken, men det er mer sjeldent. Hvis de først treffer bakkenså er det ganske sterk vind i disse, mellom 25-30 sekundmeter, legger hun til.

Værfenomenet utenfor Grimstad var i 10.40-tiden på sitt kraftigste så langt tirsdag. Foto: Christoffer Fiuren Hamre Olsen