Forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen sier den somaliske kvinnen i 30-årene ikke har tatt stilling til straffskyld. Saken kommer opp på nyåret.

— Da vil hun forklare seg om hvorfor ting skjedde som de skjedde, sier Johnsen til Fædrelandsvennen.

Tre års fengsel

Det er straffbart å bortføre et barn etter vedtak om omsorgsovertakelse. Strafferammen er fengsel inntil tre år. Høyesterett har de senere årene skjerpet straffene.

I mars 2013 vedtok Fylkesnemda at Barnevernstjenesten i Lister skulle overta omsorgen for jenta som da var seks måneder gammel. Da barnevernet skulle hente henne, var både hun og moren søkk borte.

Politiadvokat Liv Versland Seland representerer påtalemyndigheten når saken mot den somaliske kvinnen kommer opp i Lister tingrett 7. januar neste år. Her er hun avbildet i en annen anledning. Foto: ERLEND OLSBU

— I avhør har tiltalte forklart at datteren er sendt ut av Norge, sier politiadvokat Liv Versland Seland.

Dømt for mishandling

Kvinnen i 30-årene kom til Norge som flyktning på familiegjenforening i 2010, sammen med sine tre barn. Ektemannen var kommet tidligere. I Norge fødte hun et barn til.

I 2011 grep barnevernet inn etter at et av barna hadde fortalt læreren sin om at hun ble utsatt for vold av foreldrene. Barna ble tatt ut av hjemmet og plassert i ulike tiltak. Barnevernet fikk senere omsorgen for dem.

I tingretten ble faren dømt til ett års fengsel for å ha slått og sparket barna sine. Moren ble i en ankesak dømt til 90 dagers fengsel, der 60 dager måtte sones.

Hun nektet straffeskyld, og forklarte at hun ikke gikk over grensen for hva som var lovlig i Somalia og at hun ikke hadde kjennskap til det norske forbudet mot å slå barn.

Forsøkt sporet

Moren skilte seg og fikk i 2012 et femte barn med en ny mann. Det er denne jenta hun nå er tiltalt for å ha bortført.

Et vedtak om omsorgsovertakelse skal settes i verk så snart som mulig, og faller bort innen seks uker. Da det ble klart at mor og barn var borte, ble det mobilisert for å finne dem.

— Moren og nettverket rundt henne opplyst tidlig at hun jenta var vel i varetatt. Samtidig fikk vi opplysninger om at moren var observert med barnet. Vi lette aktivt etter jenta i disse ukene, og sjekket blant andre helsestasjoner. Vi samarbeidet også med politiet i håp om å finne jenta, sier leder for Barnevernstjenesten i Lister, Mette Madsen, til Fædrelandsvennen.

Politiadvokat Liv Versland Seland opplyser at mor og barn ble meldt savnet. En rekke vitner ble avhørt og moren forsøkt sporet gjennom mobiltelefonen sin.

— Hun dukket opp 4. juli 2013 uten datteren, sier politiadvokaten.

Tror på mor

Politiet har ikke gjort flere forsøk på å spore opp datteren. Barnevernsleder Mette Madsen sier saken nå er avsluttet fra barnevernets side.

— Vi har jevnlig kontakt med moren gjennom samvær med de fire andre barna vi har omsorg for, og har i ettertid ikke gjort noen anstrengelser for å finne barnet. Vi tar bare tatt til etterretning og tror på mor når hun sier om at hun er plassert på et trygt sted i utlandet, sier Madsen.

- Mange somaliere har ikke tillit til barnevernet

— Det må ikke bli slik at ekstremister og veibomber føles mye tryggere enn barnevernet, sier Abdullahi Mohamed Alason, norsk-somalier og Ap-representant i Kristiansand bystyre.

Han uttaler seg på generelt grunnlag, men sier det ikke er ukjent at somaliske foreldre flykter med barna sine når barnevernet kommer på banen.

— Tilliten til barnevernet er ikke til stede hos mange somaliere. Man har ikke lyktes med å formidle barnevernets rolle, og at de får betalt av norske skattepenger for å hjelpe familier, sier Alason til Fædrelansvennen.

— I tillegg kan barneoppdragelsen stå i motsetning til norsk lov. Her må det et opplysningsarbeid til. Jeg synes det er trist at noen tar sine barn ut av den trygge rammen i Norge og til konfliktområder hvor de kan utsettes for mye verre ting, sier Alason.

Leder i Barnevernstjenesten i Lister sier saken med den somaliske kvinnen ikke er helt vanlig.

— Siden Lister barnevern ble etablert, har vi ikke hatt erfaringer med andre som etter vedtak om omsorgsovertakelse sender barnet ut av landet. Men vi har andre saker med ikke-etniske nordmenn som flytter tilbake til hjemlandet når barnevernet kommer inn i bildet, sier leder Mette Madsen.