Lag dette søte trekk-opp-antrekket slik: En dorull, lim på en isoporball på enden og lag i papp trekk-opp-nøkkelen som festes utenpå der igjen. Spray alt i gullfarge. Bind elastiske bånd eller strikk fra armene og fest dem til dorullen. Foto: Med tillatelse fra www.modernkiddo.com
Når en liten og en stor skal kle seg ut, hva med larve og sommerfugl? Foto: Med tillatelse fra www.costume-works.com
En liten Frida Kahlo på døra? Foto: Karen (of Misha Lulu ) Med tillatelse fra www.modernkiddo.com

Begynt å tenke på Halloween ennå? Unngå å stresse rundt i butikker kvelden før den 31. oktober.

Bli inspirert av Halloween-landet nr.1: USA — eller av de enkle, hjemmelagede kostymene til Randi Stølås fra Karihaugen i Oslo.

- Det må være enkelt, eller så orker jeg ikke

En gammel juleløper med vriene stearinflekker, to billige pelspledd , en gammel dongeribukse og et gammelt laken. Kjører man disse gjenstandene gjennom Randi Stølås’ kreative «Halloween-maskin» kommer de ut som flotte, personlige og kreative antrekk, og det uten at det koster skjorta.

— Det er ingen av mine prosjekter som går gjennom sømkontrollen. Det er ikke én rett søm, dessuten mye tråkling. Det viktigste er at det henger sånn noen lunde sammen, om så bare denne ene Halloween-kvelden, forteller moren fra Karihaugen i Oslo.

— Det må være enkelt, eller så orker jeg ikke. Men jeg begynner å la ideene modnes noen uker før, innrømmer hun.

Kommer dessuten langt med en hundrelapp

Ideer og drodling gjør hun sammen med datteren Ronja på 12. Da hun var yngre gikk gjerne mor og datter sammen og hadde et tema, datteren var Karius, moren var Baktus til eksempel. Nå går datteren med noen håndballvenninner.

— Det er hun som alltid har siste ord. Iår tror jeg vi drister oss til å gjøre noe ebola-relatert. D et er kanskje litt drøyt, men desidert blant det mest skremmende for tiden, sånn sett passer det jo til Halloween, sier hun.

Stølås synes der er slitsomt å fly rundt og lete etter diverse i butikkene. Hun mener mye av det man har hjemme kan brukes, man kommer dessuten langt med en hundrelapp .

— Det er for eksempel helt topp når en juleløper kan få nytt liv som bukseseler og knapper til et Karius-antrekk. En klovneparykk som vi hadde liggende fungerte fint som Karius-hår. Det er den forvokste tannbørsten, som jeg kjøpte på en utkledningsbutikk, som er det dyreste, forteller hun.

Har du noen gode kostymeideer? Legg dem ut på instagram merket #barnhalloween!

1. Karius

Karius og Baktus Foto: Randi Stølås

Gammel juleløper er blitt til knapper og bukseseler, Stølås har sydd store korssting på. Morens gamle bukse med strikk nedi beina ble bukse extra large til datteren. Gammel klovneparykk. Stor tannbørste kjøpt på Standard Leker i Oslo.

2. What Does the Fox Say?

nyfox-gYBPqwX0O3.jpg Foto: Randi Stølås

To billige pelspledd fra Nille, ett mørkt og ett lyst.

Randi Stølås la rett og slett bare datteren oppå stoffet, så klippet hun rundt og tråklet det sammen. En hale med vatt i ble sydd på til slutt.

3. Grøsselig sykepleier

kombonurse-XaIX6SL4ja.jpg Foto: Randi Stølås

Laken ble delt og laget til forkle. Hun kjøpte en hvit hatt og tegnet på et rødt kors. Vanlige klær under. Håret ble tuppert. Øyensminken har Ronja selv funnet på.

4. Flaggermusmann

En gammel paraply, sorte klær fra en billigbutikk og lue påsydd ører - og vips Flaggermusmannen. Foto: Jorunn Danielsen Newth

Astrofysiker og fagbokforfatter Eirik Newth var tidligere en Halloween-skeptiker. Nå hyller han Halloween som et høyst tiltrengt pusterom i kalenderen og familien liker å være kreative rundt kostymene.

— For noen år siden var sønnen vår flaggermusmann. Enkle svarte treningsbukser og en svart genser, flaggermusører sydd på en svart lue, og så laget kona mi vinger ved hjelp av en ødelagt paraply. Kostymet kom på maks 150 kroner, sier Newth.

5. Trekk-opp

Trekk-opp. Foto: Med tillatelse fra www.modernkiddo.com

Lag dette søte trekk-opp-antrekket slik: En dorull, lim på en isoporball på enden og lag i papp trekk-opp-nøkkelen som festes utenpå der igjen. Spray alt i gullfarge. Bind elastiske bånd eller strikk fra armene og fest dem til dorullen.

6. Liten og større

costume4-zayP0PC06f.jpg Foto: Med tillatelse fra www.costume-works.com

Når en liten og en stor skal kle seg ut, hva med larve og sommerfugl?

7. Frida Kahlo

Foto: Karen (of Misha Lulu ) Med tillatelse fra www.modernkiddo.com

En liten Frida Kahlo på døra?

De siste tre bildene er hentet med tillatelse fra Modern Kiddo og Costume Works .

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebookgruppe og Twitterprofil for Familie og oppvekst