Det var tapas på menyen da Sylvi Greiner (f.v.), Gunnhild Aksnes Kristiansen og Lise Christensen i organisasjonen Tid for barn onsdag arrangerte mammakveld etter modell av amerikanske "Moms' Night Out". Foto: Tore-André Baardsen
Fint med en mammakveld på byen mente fra venstre rundt bordet Josefin Angel Dalene, Brita Magnussen, Merete Andersen og Monica Markussen. Foto: Tore André Baardsen
Praten gikk livlig da 50 småbarnsmødre møttes til mammakveld på Tilstede Mat og Mer i regi av organisasjonen Tid for barn. Foto: Tore André Baardsen
Det var høye glass og høye hæler da foreningen Tid for barn arrangerte mammakveld. Foto: Tore André Baardsen

— Det er kjempegøy at så mange ble med. «Moms' Night Out» er stort i USA, men jeg tror ikke dette har vært arrangert i Norge tidligere. Hensikten er å rose småbarnsmødre for den viktige jobben de gjør, og rett og slett gi dem et påskudd for å ta en frikveld fra en travel hverdag.

Det sier Gunhild Aksnes Kristiansen som er en av initiativtakerne til mammakveld, som de har kalt sin variant av Moms' Night Out.

Hyllest til mødrene

Tid for barn valgte å invitere mødrene til denne festkvelden som en hyllest til det arbeidet de legger ned for barna og familien deres. Mødrene som onsdag møttes for å spise tapas og hygge seg sammen på «Tilstede mat og mer», hadde i utgangspunktet ikke stort mer til felles enn morsrollen. Invitasjonen var gått ut via venners venner og sosiale medier. De 50 påmeldte representerte både yrkesaktive og hjemmeværende.

Det var tapas på menyen da Sylvi Greiner (f.v.), Gunnhild Aksnes Kristiansen og Lise Christensen i organisasjonen Tid for barn onsdag arrangerte mammakveld etter modell av amerikanske "Moms' Night Out". Foto: Tore-André Baardsen
Fint med en mammakveld på byen mente fra venstre rundt bordet Josefin Angel Dalene, Brita Magnussen, Merete Andersen og Monica Markussen. Foto: Tore André Baardsen

Rundt et av restaurantbordene sitter Merete Andersen, Monica Markussen, Josefin Angel Dalene og Brita Magnussen. Alle er yrkesaktive, men har permisjon for å være hjemme med barn.— Det krever disiplin å kombinere barn og jobb, men det er fullt mulig. Vi har jo selv valgt å få barn, og permisjonsordningene i Norge er tross alt blant de beste i verden, sier Josefin Angel Dalene, som til vanlig arbeider som naprapat.

Venninnen Brita Magnussen arbeider som sykepleier i redusert stilling. Hun er glad for at reglene for foreldrepermisjon ble endret, slik at kvoten som var øremerket far ble redusert til 10 uker.

— Jeg mener foreldre burde hatt større frihet til å velge hvem som skal ta ut permisjonen. Det er ikke alltid det er like lett for menn å ta lange, sammenhengende permisjoner. Min mann har valgt å ta permisjon en dag i uka over et år, sier hun.

Omdiskutert organisasjon

Det er tre år siden Tid for barn ble stiftet. Som det ligger i navnet arbeider organisasjonen for at foreldre, og da spesielt mor, skal få anledning til å være mest mulig sammen med barna. I vedtektene heter det blant annet at organisasjonen skal ta til motmæle mot kvinnefiendtlig feminisme og grenseløs institusjonalisering og nedbygging av familien.

— Mange mødre setter pris på at vi jobber for retten til å kunne bruke tid til å være mamma. En del opplever at det ikke er akseptert å prioritere å bruke mye tid på familieliv, sier Gunnhild Aksnes Kristiansen.

Skeptisk til barnehager

Politisk talskvinne for organisasjonen, Lise Christensen, sier de arbeider for at det skal bli både økonomisk mulig og sosialt akseptert å lvære hjemme med barna fram til de er tre-fire år gamle.

«Hold barna unna barnehagen i to år, aller helst i tre og gjerne de fire første årene.» er hennes oppfordring. Lise Christensen understreker at hun ikke har noe imot barnehager for de som ønsker dette, men tar avstand fra at mange nærmest tvinges til å sende barna dit.

— Jeg har lest en del om forskning på området, og kommet fram til at små barn har behov for ro, tilknytning og amming, argumenterer hun.

Styreleder Sylvi Greine i Tid for barn sier de må tåle mye kritikk for å kjempe for rettighetene til hjemmeværende.

— Det er ikke politisk korrekt og prioritere familie og barn foran en yrkeskarriere, sier hun.