— Vi må nå stå sammen for å rigge landsdelen for nødvendige omstillinger i næringslivet. Tiltak for å stimulere til økt sysselsetting blir framover den aller viktigste oppgaven for oss som er politikere på Sørlandet, sier ordfører Harald Furre (H) i Kristiansand.

Mandag hadde han sammen med ordfører Robert Cornels Nordli (Ap) i Arendal invitert Sørlandsbenken på Stortinget og fylkesordførerne i Aust- og Vest-Agder til uformelle samtaler om saker som framover vil være viktige for landsdelen.

– Må snakke sammen

Ordføreren i Arendal mener det er viktig at politikerne på Sørlandet blir flinkere til å snakke sammen og ikke om hverandre. Harald Furre legger til at en selvsagt må akseptere at en er uenige, men at det ikke må skape splid og ødelegge samarbeidsklimaet.

– Vi er alle enige om at det for eksempel er viktig å få til en rask utbygging av E 18 og E 39, men vi kan bidra på hver vår måte for å oppnå dette. Mens politikere fra Høyre og Frp kan snakke med sine egne i regjeringen, kan mitt parti oppnå makt i kraft av å sitte i vippeposisjon. Opposisjonspolitikerne på Stortinget kan opptre som vakthunder dersom regjeringen ikke innfrir landsdelens forventninger, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Robstad (KrF).

Høyres Ingunn Foss mener at det er fordi landsdelen har stått sammen om å kjempe for nye veier, fengsler og Sørlandslab at en har blitt hørt.

– Framfor å krangle om oppgavefordelingen mellom de tre sykehusavdelingene i Arendal, Kristiansand og Flekkefjord, bør vi kjempe for at Sørlandet sykehus blir tildelt oppgaver og midler som i dag gis til sykehus i Oslo, sier hun.

– Ikke i mål

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) er glad for at Sørlandet i år har fått gjennomslag for flere viktige saker, men understreker at det gjenstår å sette vedtakene ut i livet.

– Det er flott at det foreligger vedtak om å bygge både E 18, E 39 og riksvei, samt fengsler, men vi er ikke i mål før de er bygget, sier han.

Rober Cornels Nordli peker på at arbeidsledigheten i Arendal nå nærmer seg fem prosent, og han mener politikerne på Sørlandet må gå sammen for å få flere virkemidler. Han peker på at Aust- og Vest-Agder sammen med Rogaland er spesielt hardt rammet av oljekrisen.

Fra venstre Kjell Ingolf Ropstad (stortingsrepresentant, Aust-Agder KrF), Norunn Tveiten Benestad (stortingsrepresentant, Vest-Agder H), Terje Eikin (varaordfører Arendal; KrF), Tellef Inge Mørland (fylkesordfører Aust-Agder, Ap), Åse Michaelsen (stortingsrepresentant, Vest-Agder Frp), Svein Harberg (stortingsrepresentant, Aust-Agder H), Robert Cornels Nordli (ordfører Arendal, Ap), Ingunn Foss (stortingsrepresentant, Vest-Agder H), Terje Damman (fylkesordfører Vest-Agder, H), Harald Furre (ordfører Kristiansand, H), Odd Omland (stortingsrepresentant, Vest-Agder Ap) og Kari Henriksen (stortingsrepresentant, Vest-Agder Ap). Foto: Heida Gudmundsdottir

Mange saker

Det mangler ikke på saker som politikerne i landsdelen er enige om at det er viktig å kjempe for framover. Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) trekker fram Fullriggeren Sørlandet og Arkivet som institusjoner som hele landsdelen har felles eierforhold til. Hun minner også om de langsiktige utfordringene landsdelen har dårlige levekår, likestilling og svak næringsutvikling i innlandskommunene.

På lunsjmøtet var også flere av politikerne opptatt av hvordan de mange flyktningene best kan bli integrert og utnyttet som en ressurs for landsdelen.

– Vi må også arbeide for å få de siste 60 millionene til Sørlandslaben og løse momskravet som Kilden teater- og konserhus og beholde Luftforsvarets skolesenter på Kjevik, sier Harald Furre.