— Det er jo både flaut og fortvilende. Tabben rammer barna som ikke forstår hvorfor de ikke kan være i helt nye klasserom med alle fasiliteter, sier Wichne - rektor ved Holum skole i Mandal.

Skolen fra 1963 er overfylt. Den ble i sin tid dimensjonert for rundt 130 elever. Nå er det 189 elever her. Derfor må man leie klasserom hos idrettslaget like ved. I 2011 ble det også satt opp en paviljong i skolegården med to klasserom.

Likevel har det vært alt for trangt, blant annet må musikkrommet også brukes som klasserom.

Her sitter 3. klasse på Holum i det som egentlig er musikkrommet. De skulle tatt de nye klasserommene i bruke for lenge siden. Foto: Jarle R. Martinsen

Derfor satte kommunen i sommer i gang bygging av nok en paviljong med to nye klasserom og to grupperom. Pris: 3,8 millioner kroner. I oktober skulle bygget vært tatt i bruk.— Samme dag som elevene skulle inn, fikk vi beskjed om det ikke gikk, sier Wichne.

Sjekket ikke reguleringsplanen

Denne paviljongen inneholder to klasserom og to grupperom og har kostet 3,8 millioner kroner å bygge. Men Holum skole får ikke ta den i bruk. Foto: Jarle R. Martinsen

Årsaken er at planleggerne på kommunen ikke sjekket reguleringsplanen for området nøye nok.— Man har tatt utgangspunkt i at det også i 2011 ble bygget en paviljong på Holum skole, og trodd at det bare var å gjøre det samme som da, sier kommunalsjef for byutvikling i Mandal kommune, Arne Wilhelmsen. Han beklager fadesen.

Dermed fikk de ikke med seg at det er rekkefølgekrav i reguleringsplanen. Her heter det at det skal bygges en busslomme, gang- og sykkelsti og parkeringsplass ved skolen før man får bygge noe som helst.

Og skolen kan ikke ta i bruk paviljongen før dette er på plass.

Et sjokk

Tabben ble ikke oppdaget før siste spiker var satt i den nye paviljongen - nærmest samtidig med at rektor skulle slippe elevene inn.

Vi trenger klasserommene sårt

— Det var jo et sjokk for oss. Vi trenger klasserommene sårt, sier Wichne mens hun viser oss de flunkende nye rommene. Det lukter helt nytt. Her er alt av teknisk utstyr på plass, blant annet en interaktiv tavle.

Samtidig sitter elevene noen meter unna i kjelleren i idrettslagets bygg, nesten skulder mot skulder. Lufta er elendig.

— Vil dere ha nytt klasserom, spør Wichne - og møtes med et rungende ja fra elevene som ikke har hørt ordet «rekkefølgekrav» før.

Oppgitt

En av de som er veldig oppgitt over sitasjonen er leder av planutvalget Harald Øyslebø.

Vi er forundret over at noe slikt som dette kunne skje

— For å si det mildt, vi er forundret over at noe slikt som dette kunne skje. En kommuneplanlegger må jo lese reguleringsplanen før det bygges, sier Øyslebø.

Han sier at saken skal opp i planutvalget 17. desember og at han der håper at skolen skal få midlertidig brukstillatelse til å kunne ta klasserommene i bruk.

Idrettshall

For å komplisere saken ytterligere skal det trolig også bygges en idrettshall i området i regi av idrettslaget. Også denne hallen må ha dispensasjon fra rekkefølgekravene.

Øyslebø sier at når støyen har lagt seg rundt bråket om paviljongen må saken ettergås i kommunen.

- Her har mye intern kommunikasjon sviktet. Det må det ordnes opp i, sier han.

- Må få bruke klasserommene

Bystyrerepresentant Stein Inge Dahn (V) mener Holum skole må få ta i bruk de nye klasserommene så raskt som mulig.

— Disse rekkefølgekravene som er satt om bygging av blant annet parkeringsplass har jo minimalt med bruken av klasserommene å gjøre, sier Dahn.

Han er kritisk til de signalene som denne saken gir til skolebarna.

— Her blir de lært opp til at det er helt greit at voksne folk rir kjepphester på dette viset, og skyver barns behov for læring til side med formål å få tatt de ansvarlige i kommunen for byråkratiske feiltrinn som de har begått, sier politikeren.

Han mener at det ikke er de ansvarlige byråkratene som straffes for de feil som er begått. - Det er barna. Nå må planutvalget rydde opp og gi skolen lov til å bruke klasserommene, sier han.