— Det er ikke lett å ta inn over seg denne situasjonen, sier den afghanske tolken på telefon til Fædrelandsvennen onsdag ettermiddag.

Det er ikke lett å ta inn over seg denne situasjonen

Da hadde han akkurat gått av toget mens han lette etter immigrasjonskontoret for å søke om asyl i Italia.

Faizullah Muradi i Roma i natt. Han er nå kommet til den italienske byen Lecce - blakk og sulten. Her håper han å få søkt asyl. Foto: Privat

Det har eksplodert i saken rundt 22-åringen som natt til onsdag ble hentet av politiet i boligen til SVs bystyrerepresentant Morten Ekeland i Mandal. Da hadde Faizullah gjort seg klar til å overnatte i boligen for andre natta på rad.

Han kom til meg fordi han visste politiet ville komme på natta og hente ham

— Han kom til meg fordi han visste politiet ville komme på natta og hente ham. Hjemme hos seg selv klarte han ikke å få sove, sier Ekeland.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her

Historien til afghaneren er kort fortalt at han som 18-åring ble vervet som tolk av Norge i Afghanistan. I tillegg til å være tolk, fikk han også våpentrening og deltok i kamper sammen med nordmennene.

Måtte flykte

For tre år siden begynte det å brenne under føttene hans i landet der han ble stemplet som forræder av Taliban.

Ved hjelp av menneskesmuglere klarte han å komme seg til Hellas. Hans mål var Norge, men han ble arrestert i Hellas. Her fikk han i to år utreiseforbud i påvente av rettssaken mot de som hadde organisert menneskesmuglingen.

I fjor høst kom han så til Norge, og deretter til Mandal før jul. I april fikk han avslag på sin søknad om asyl, UDI betrakter ham som en såkalt «dubliner». Det vil si at han må tilbake til det forrige landet han var i for å søke asyl der.

Hjalp ikke

Gjentatte anker til UDI og utlendingsnemnda i løpet av mai har ikke hjulpet. Nå er han altså tilbake i Italia.

Morten Ekeland er bystyrerepresentant i Mandal. Han jobber intenst for Faizullah Muradi sin situasjon, og håper norske myndigheter vil snu i saken. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg hører at immigrasjonskontoret er stengt. Stemmer det, må jeg forsøke å få hjelp av noen jeg kjenner i Italia, sier Faizullah.Han forteller at han ikke har spist siden tirsdag ettermiddag og at han ikke har noen penger igjen.

I Norge jobbes det hektisk for hans sak. Veteranforbundet samler inn underskrifter for å overlevere til justisministeren fredag.

Under spørretimen i Stortinget onsdag fikk statsminister Erna Solberg (H) spørsmål fra KrF, Ap, Venstre, Sp og SV om hun vil sørge for at tolken kan få sin søknad behandlet i Norge. Solberg svarte at hun ikke vil gripe inn i enkeltsaker.

Samler inn penger

Andre har begynt å samle inn penger til mannen.

Vi reagerer sterkt på det norske myndigheter gjør

— Vi er noen veteraner fra tiden i Afghanistan som jobbet med Faizullah. Vi reagerer sterkt på det norske myndigheter gjør, sier Martin Hallager Aaknes, som står bak denne innsamlingen.

Han sier at Faizullah trenger penger, og at det allerede har kommet inn mye uten at han vil si hvor mye.

- Vi skal også skaffe ham en Ipad eller annen type kommunikasjonsmiddel der nede, sier han.

Frustrert

I Mandal sitter bystyrerepresentant Morten Ekeland, dypt frustrert over situasjonen. Han jobber for å hjelpe Faizullah.

— Jeg er likevel svært glad over engasjementet som jeg håper kan føre til at han får komme tilbake til Norge og få behandlet sin søknad her, sier han.

Men Ekeland frykter at mannen kan bli sendt til Hellas, som var landet han var i før Italia.

— Skjer det, frykter jeg at det kan ta svært lang tid før en søknad behandles. Eller i verste fall at han sendes til Afghanistan med de konsekvenser det har, sier Ekeland.

Politiet følte skam

På videoen over sier forøvrig politibetjent Arvid Adriaenssens fra Mandal politistasjon at han skjemmes over å måtte gjøre jobben med å hente Faizullah.

Til Fædrelandsvennen sier han at han står ved uttalelsen, og at han har fått mange positive reaksjoner på det han sa.

— Ut over det ønsker jeg ikke å si mer om saken, sier Adriaenssens.