KRÅKEFLOKK: Denne kråkeflokken flakset rundt over Bystranda i Kristiansand torsdag ettermiddag. Bildet er tatt fra Tresse. Foto: Tormod Flem Vegge
PARKERTE: Andre kråker foretrakk krana over det nye hotellet på Bystranda. Foto: Tormod Flem Vegge
LIKER HEISEKRANER: Deler av kråkeflokken slo seg ned i denne heisekrana på Tangen. Foto: Tormod Flem Vegge
PÅ REKKE OG RAD: Her sitter de på rekke og rad, trolig slitne etter dagens matjakt... Foto: Tormod Flem Vegge
IMPONERENDE: Hundrevis av kråker på himmelen i området over Bystranda. Kråkene samles for å sove i fellesskap. Bildet er tatt fra Tresse. Foto: Tormod Flem Vegge

KRISTIANSAND: — Kråkene samler seg om kvelden og flyr til felles overnattingsplasser. Slik søker de tilflukt fra hønsehauker og hubroer, som jakter på dem, forteller zoolog Roar Solheim ved zoologisk avdeling ved Agder naturmuseum i Kristiansand.

Torsdag ettermiddag flakset en gigantisk flokk med kråker over Bystranda i Kristiansand. Hundrevis av kråker, om ikke nærmere tusen eller flere, var et mektig skue for forbipasserende.

Ikke uvanlig

Trolig er dette hverdagskost for beboerne i området, i hvert fall gjennom vinterhalvåret.

— Dette er et ganske ordinært fenomen, et fenomen som opptrer særlig i vinterhalvåret. Da er det typisk at man kan se store flokker kråker, påpeker zoologen.

De store flokkene løser seg mer opp på vårparten. Da holder særlig de yngre fuglene seg i flokker, mens de voksne fuglene danner par og hekker.

LIKER HEISEKRANER: Deler av kråkeflokken slo seg ned i denne heisekrana på Tangen. Foto: Tormod Flem Vegge

Faste plasser— Ved huset der jeg bodde som liten, kom det kråkeflokker som satte seg i store trær. Kråkene samler seg fortsatt i disse trærne. De har sine faste plasser. Når kråkene har funnet en god plass, lærer de opp ungfuglene til å kjenne stedet. De har sin kultur, forteller Solheim, som i barndommen selv fostret opp en kråkeunge.

- Hvor gammel kan ei kråke bli?

— De kan nok fort bli opp i 15-20 år.

(Kråker er smarte - les mer under bildet.)

PÅ REKKE OG RAD: Her sitter de på rekke og rad, trolig slitne etter dagens matjakt... Foto: Tormod Flem Vegge

Smarte fugler — Hva driver kråkene på med ellers om dagen, når de ikke har felles sovesamlinger?

— Da leter de etter mat. Når kråkene kommer inn til disse nattesamlingene, kan de se hvem som har spist godt gjennom dagen. Den neste dagen vil kråkene følge etter dem som har spist godt, slik at de kan finne stedene der det er god forsyning med mat. Så på disse samlingene foregår det en informasjonsutveksling gjennom kroppsspråk.

- Så hvis du mater ei kråke, kommer det flere kråker neste dag?

— Man kunne jo gjort et eksperiment med dette, foreslår Solheim, som sier at disse fuglene er intelligente.

— Kråkefuglene rangeres høyt når det gjelder intelligens. De har en form for empati, det vil si at de forstår sinnstilstanden til andre kråker, sier Solheim.