GRIMSTAD: – Trafikkveksten rundt Kristiansand løses ikke med bredere vei, men ved å satse offensivt på kollektive løsninger og et godt sykkelstinett. Det vil koste mye, men det må vi ta oss råd til, sier Hans Antonsen.

Ordføreren i Grimstad var i helgen vertskap for årsmøtet i Venstres felles fylkeslag i Aust— og Vest-Agder. Partileder Trine Skei Grande løftet fram saker som miljø og klima, kunnskap og bekjempelse av fattigdom som de viktigste sakene for Venstre fram mot valget 9. september.

Harselerte

Hun snakket varmt om å øke lærernes kompetanse og få til et skikkelig kunnskaps- og forskningsløft, og gikk ikke av veien for å harselere med hva politiske motstandere har fått utrettet på området.

Hva var det egentlig Kristin Halvorsen som kunnskapsminister og SV fikk gjennomslag for i regjeringen? De lovfestet en daglig banan til hver elev og lanserte et tilbud om lekselesing med ufaglærte lærere?

– Hva var det egentlig Kristin Halvorsen som kunnskapsminister og SV fikk gjennomslag for i regjeringen? De lovfestet en daglig banan til hver elev og lanserte et tilbud om lekselesing med ufaglærte lærere? Innføring av minstepris for foreldrebetaling i barnehagene førte til at høytlønte sparte flere titalls tusen kroner, mens familier med svak økonomi faktisk fikk større barnehageutgifter, sa Trine Skei Grande og fikk latter og applaus fra årsmøtedelegatene i konferansesalen på Rica Hotel Grimstad.

Vil regjere

– Vi har lagt bak oss åtte tapte år, der Venstre har hatt minimal innflytelse. Partiet har fremmet hundrevis av forslag i Stortinget, men samtlige er blitt stemt ned av regjeringspartiene. Venstres klare mål er å danne en flertallsregjering sammen med Høyre og KrF, sier Trine Skei Grande.

På spørsmål fra Fædrelandsvennen om et regjeringssamarbeid med Frp er utelukket, svarer partilederen slik:

– Det er ekstremt lite sannsynlig å sitte i regjering med Frp. Jeg bruker likevel å si at det er bedre å sitte i en regjering som sier nei til oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen, enn å stå utenfor en som åpner opp for dette.

– Enige om vei

Liten fokus på veiutbygging på årsmøtet til tross, så sier Hans Antonsen at landsdelen står sammen om å planlegge E 39 som firefelts vei mellom Kristiansand og Stavanger. Så mener han de ulike strekningene hellen kan bygges når behovet melder seg. Han sier også at Venstre er enige med de andre partiene i at utbedring av riksvei 9 oppover Setesdal og E 18 øst for Arendal er viktig for landsdelen.

– Jeg tror hele landet innser at den store togsatsingen først må komme på Østlandet, men deretter vil i alle fall jeg kjempe for at partiet skal arbeide for sammenkobling av Vestfoldbanen og Sørlandsbanen. På sikt bør også jernbanen i vår landsdel legges lengre ut mot kysten der folk bor, sier Hans Antonsen.

– Trailerlaster med fisk fra Vestlandet kan ikke fraktes på jernbane, og det er selvsagt viktig for næringslivet at de kan være sikre på å få fram sine varer, sier Trine Skei Grande.