KRISTIANSAND: Et slikt "teknologiuniversitet" vil ligge under et fusjonert universitet der det er et bredt og sterkt teknologimiljø i dag.

Tanken ble presentert på et møte mellom fylkespolitikere i Agder og Telemark torsdag formiddag.

— Dette er mer enn et eksempel. Det ville vært spennende å ha et slikt miljø. Det ville ha blitt det nest største i landet og vært attraktivt for både studenter, forskere og konkurransebasert næringsliv, sa Kristian Bogen, rektor ved Høgskolen i Telemark.

På møtet fortalte han og UiA-rektor Torunn Lauvdal om planene med å utrede et tettere samarbeid mellom de to institusjonene. Resultatet kan altså bli et nytt, fusjonert universitet med forskjellige sentre.

Politisk støtte

Planene om en fusjon er blitt møtt med sterk motstand fra fem av seks dekaner ved UiA. Hos fylkespolitikerne får den mer støtte.

— Planene om å fusjonere er utrolig interessante. Det skal veldig mye til for å overtale meg om at det ikke er rett, sier Bjørgulv Sverdrup Lund (H), fylkesordfører i Aust-Agder.

Han mener fusjon er viktig for å kunne få attraktive arbeidsplasser og studieplasser.

I Telemark er fylkesordfører Terje Riis-Johansen (Sp) langt på vei enig.

— Jeg tror det blir viktig med faglig tyngde i årene framover, og dette er noe som kan bli stort i Norge. I tillegg kan dette forsterke samarbeidet mellom fylkene, sier Terje Riis-Johansen.

Andre fylkespolitikere mener Buskerud og Vestfold er mer naturlige samarbeidspartnere for Telemark, men Riis-Johansen mener det beste er å se til Agder.

— Ja, jeg oppfatter at det er et sterkt ønske om å samarbeide. I tillegg er UiA et universitet, mens miljøene i Buskerud og Vestfold ikke er det.

Færre universiteter

Ut av et nytt universitet kan det altså komme brede tilbud som Teknologiuniversitet eller Idrettshøgskolen i Sør. Dette vil i tilfelle være sentre under et fusjonert universitet.

— Hvis to så store institusjoner skulle slå seg sammen, kan vi utvikle slike sentre. Det er det samme de gjør i Nord-Norge der de nå planlegger en idrettshøyskole, sier Torunn Lauvdal, rektor ved Universitetet i Agder.

Både Lauvdal og Bogen understreker at dette kun er eksempler på hva som kan vokse fram av en universitetsfusjon. Men begge rektorene mener de trenger sterkere fagmiljøer for å tiltrekke seg både fagfolk og studenter.

I tillegg tror de at en ny regjering vil presse på for å få færre enheter.

— Vi ser at Høyre sier at antallet skal ned, men at det skal skjer frivillig. Arbeiderpartiet er tydelige på at de vil ta sterkere styring. Dette kan uansett bety at vi kan få et større trykk på å slå oss sammen, sier Torunn Lauvdal.

— Spørsmålet er da om man skal la seg styre eller selv sette seg i førersetet, sier Bogen.

Avventende

Ikke alle er like begeistret for ideen om fusjon. Fylkesvaraordfører i Vest-Agder, Thore Westermoen (KrF), frykter at UiA kan miste sin lokale tilknytning.

— Mitt inntrykk er at UiA er blitt et veldig relevant universitet for landsdelen og for næringslivet her. Denne lokale tilknytningen lurer jeg på om blir tydelig nok ved en fusjon, sier Westermoen, som foreløpig er avventende til planene.