LILLESAND: De siste månedene har Høyre opplevd rekordoppslutning på meningsmålingene både nasjonalt og lokalt i Agder. På Sørlandet er det nå over 40 prosent som vil Erna Solberg som ny statsminister. Høyre-toppene som møttes i Lillesand tirsdag har stor tro på regjeringsskifte.

Statlig byråkrati

— Har dere begynt å fordele ministerposter allerede?

— Nei, først må vi vinne valget, sier Lillesand-ordfører Arne Thomassen til Fædrelandsvennen.

Thomassen er andrekandidat på stortingslisten til Aust-Agder Høyre, bak Svein Harberg fra Grimstad. Dersom dagens oppslutning holder seg til valget er det gode sjanser for at begge får et sete på Agder-benken. Da vil de sammen jobbe for å kvitte seg med statlig byråkrati.

— Lokalt selvstyre er en av våre viktigste kjernesaker. Slik det er i dag kommer det innsigelser i hytt og pine fra alle kanter. Vi vil også endre på ressurser i helsetilbudet ikke blir utnyttet av ideologiske grunner, sier Harberg.

Lite uenighet

Ifølge Harberg har fylkespartiene i Aust- og Vest-Agder kommet langt i arbeidet med å utmeisle valgkampstrategien. Skal vi tro møtedeltakerne er det lite uenighet mellom de to fylkespartiene.

— Det er viktig å spille på lag. Vi har selvfølgelig politiske diskusjoner også i Høyre, men vi deler jo en ideologi som ligger i bunn. Nå har vi også jobbet med programmet i nesten ett år, sier Harberg.

— Uenighetene kan jo også handle om helt andre ting enn øst eller vest, sier Norunn Tveiten Benestad, andrekandidat på stortingslisten til Vest-Agder Høyre.

Vest-Agders førstekandidat, Ingunn Foss fra Lyngdal, var tirsdag i Oslo og kunne ikke delta på møtet. Fylket var likevel godt representert med Tveiten Benestad, Espen Saga (Kristiansand) og fylkesleder Ole Henrik Ihme (Mandal). Kristiansand-ordfører Arvid Grundekjøn og fylkesordfører Terje Damman var også invitert, men meldte forfall på grunn av andre forpliktelser. Det samme gjorde Arendal-ordfører Einar Halvorsen.

— Det var ikke noen strek i regningen at Halvorsen eller Grundekjøn ikke kom. Vi samarbeider så godt ellers, sier Thomassen.

E 18 viktigst

Når det gjaldt politiske saker trakk de fremmøtte fram samferdsel, næringspolitikk, politidekning og utdanning, som partiet har valgt ut som satsingsområder foran valget. Arne Thomassen er klar på hva han vil prioritere høyest.

— Det er helt avgjørende at vi får bygd E 18 mellom Arendal og Tvedestrand veldig fort. Men det er like viktig at vi får et godt veisystem gjennom Vest-Agder og Telemark, slik at vi får mest mulig firefelts vei gjennom Telemark, Agder-fylkene og Rogaland, sier Thomassen, som har sittet i komiteen som har utarbeidet Høyres stortingsprogram for 2013-2017.

Lillesand-ordføreren anslår muligheten for å komme på Stortinget som rundt 50 prosent.

— Vi må gjøre en god valgkamp. Vi må være på topp hele tida dersom vi skal ha en sjanse til å få inn to fra Aust-Agder, sier Thomassen.

Arendal Høyre heier på Arne

Arendal-ordfører Einar Halvorsen håper Aust- og Vest-Agder kan sende fire Høyre-politikere til Stortinget.

Dersom Thomassen sikrer seg stortingsplass blir det mest sannsynlig på bekostning av Ingebjørg Godskesen (Frp) fra Arendal. Det legger ingen demper på Arendal-ordfører Einar Halvorsens (H) valgkampiver.

— Ingebjørg har sistekandidaten i dag, men jeg kommer til å jobbe det jeg kan for at Arne Thomassen kommer inn. Hele Arendal Høyre stiller seg bak de to kandidatene. På nominasjonsmøtet stemte samtlige av våre representanter på Thomassen. Da var dette med fylkesbyttet ennå ikke avklart, så det sier jo noe om støtten, sier Halvorsen.

Han kunne tirsdag ikke delta på møtet i Lillesand, ettersom han var i møte med Agder Energi i Oslo, sammen med Vest-Agders førstekandidat Ingunn Foss.