KRISTIANSAND: — Får man bort enkeltbillettene vil bussene komme raskere fram. Dette fordi sjåføren slipper å bruke tid på ekspederingen. I tillegg øker man sikkerheten til sjåføren, ved at det ikke er så mange kontanter om bord i bussen, sier administrerende direktør i Agder kollektivtrafikk (AKT) Siv Wiken.

AKT ser allerede en nedgang i bruk av enkeltbilletter og i dag er det cirka 10 prosent av AKTs passasjerer som kjøper enkeltbillett hos bussjåføren når de stiger om bord.

ØNSKER ELEKTRONISK BETALING: Administrerende direktør i Agder kollektivtrafikk, Siv Wiken, sier de nye busstakstene favoriserer passasjerer som ikke betaler enkeltreiser. Foto: Tormod Flem Vegge

— Vi ønsker å ha flere over på kort og at færre skal kjøpe enkeltbillett på bussen. Det er en nasjonal målsetting å bli kvitt salg av enkeltbilletter på bussen på lang sikt, men for å få det til, må vi ha gode nok alternativer på plass, sier Wiken.

Øker prisene

Fra første februar kommer det nye priser for billetter på bussene i Vest-Agder. Da vil prisene for en enkeltbillett for voksne i Kristiansand og omegn øke fra 35 til 38 kroner. Denne prisveksten vil ikke gjelde for de som kjøper enkeltbillett via mobilen. For dem vil prisene fortsatt ligge på 35 kroner hvis man betaler over sms og 30 kroner hvis man betaler med bankkort over mobilen.

— Det er i dag 4000 som har lastet ned app-en og vi ligger på i overkant av 150 kjøp per dag. Vi tror at potensialet er mye høyere og at den veksten vil fortsette, sier utviklingssjef i AKT, Thomas Ruud Jensen.

AKT ønsker at flere av de som bare tar bussen av og til heller bruker mobilen, flexikort eller verdikort de gangene de kjører kollektivt.

Også for periodekortene blir det prisendringer. For voksne vil det holdes på samme nivå, mens for de aldersbestemte periodebusskortene vil prisen stige mellom 10 og 20 kroner.

Billigere i nærsoner

For å lokke flere til bussene kommer AKT også ut med flere nye løsninger. Passasjerer som kjører korte distanser innenfor sin sone i kristiansandsområdet, vil betale en nærtakst, i stedet for sonetakst, som de gjør i dag.

Passasjerer som dermed tar buss mellom to steder i samme bussone, som Kristiansand vest eller øst, vil dermed kun betale 26 kroner mot dagens 35 kroner for en enkeltbillett. Kjører man på tvers av sonene vil prisene ligge på samme prisnivå som i dag. Tidligere har kun busspassasjerer som kjører innad i sentrum av Kristiansand betalt nærtaksten. Dette gjelder også for soner i Søgne, Songdalen og Vennesla.

Betalingsterminal

AKT kommer også til å innføre betalingsterminal på alle bussene i Agder.

— Vi har noen piloter ute i noen busser allerede, men det må fungere skikkelig før det fases inn i alle bussene. Det vil skje i løpet av 2013, sier Wiken.

AKT-sjefen tror at de nye tilbudene vil akselerere bruken av busskort eller mobilbillett.

— Vi merker allerede stor økning i bruken av disse alternativene, men tror at enda flere gå over til kort eller mobilbillett i år, sier hun.