Beate Edvartsen (t.v.) og Leny Østrem har tatt turen fra Søgne. På Korsvik fant førstnevnte en rosa veske til datteren på syv år. Foto: Inger M. Witteveen
Stereoskop var datidens 3D, et apparat for tredimensjonalitet og dybdesyn når man så på en type tilrettelagte bilder, kalt stereofotografier eller stereokort. De første stereoskopene (oppfunnet i 1833) brukte speil, men senere kom linser. Prisen er 1200 kroner. Foto: Inger M. Witteveen
En gammel stråleovn er gjort om til lampe. Denne er til demonstrasjon og står utstilt i butikkvinduet, men de som kommer inn for salg blir revet vekk, forteller betjeningen. Foto: Inger M. Witteveen
Hvor mange generasjoner har sittet på denne gyngehest i tre, mon tro. Nå står den og venter på ny eier i butikkvinduet på Korsvik. Foto: Inger M. Witteveen
En nymalt sykkel pynter opp inngangspartiet til den nye gjenbruksbutikken i Randesund. Foto: Inger M. Witteveen

— Vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, forteller Evy Tønnessen om gjenbruksbutikken i regi av Frikstad bedehus. Sammen med Torborg Drange har hun dugnadsøkt i den nye butikken langs Dvergsnesveien.

Inntekter fra gjenbruksbutikken er øremerket utbygging av bedehuset på Frikstad. Mye møtevirksomhet, barne- og ungdomsarbeid har gitt plassmangel i dagens lokaler. Planen er å bygge ut bedehuset til det dobbelte.

Frivillige i kø

Butikken på Korsvik, som ganske enkelt er kalt «Gjenbruk», holder åpent tre dager i uka. Det har ikke vært vanskelig å få tak i frivillige butikkarbeidere.

— De sa «ja» med en gang. Alle var veldig positive. Det er gøy, sier Tønnessen, som er én av rundt 40 personer som har satt seg opp på turnusliste.

Rydder dødsbo

— Folk kan komme og levere, eller vi kan hente. Vi tar i mot alt, bortsett fra hvitevarer og klær, sier Tønnessen. Det kommer stadig inn ting, og lageret fylles.

Varebeholdningen består av en blanding av nytt og gammelt. Retro er populært, spesielt teakmøbler fra 50-tallet «rives vekk», ifølge butikkdamene. Og er du i det nostalgiske hjørnet kan du finne både gamle skoleplansjer, trekrakker, barneseng eller gyngehest.

Eller kuriosa, slik som et gammelt stereoskop, datidens 3D-format og forgjengeren til View-Master, sammen med en bunke gamle bilder med motiver fra Kristiania, New York, Chicago, Oregon og Egypt.

Sosialt

— Dette var en veldig koselig butikk, sier Beate Edvartsen og Lenny Østrem fra Søgne. De er på vei Voiebyen for å stikke innom en annen bruktbutikk. Venninnene pleier å besøke gjenbruksbutikker i distriktet når de har fri.

I en krok av lokalet er det rigget til stoler og bord for kaffe og kaker til kunder. Gjenbruk skal også være sosialt.

— Det er kjempegøy å jobbe her, kunne nesten vært her hver dag, sier Tønnessen, som til daglig jobber på barselavdelingen på sykehuset. «Kollega» Drange, som ellers er å finne i barnehage, supplerer lattermildt:

— Ja, men det har vi nesten gjort også før åpningen.