KRISTIANSAND: Skal du ha ferie i slutten av juli og i begynnelsen av august, er det stor sannsynlighet for at du går en virkelig drømmesommer i møte.

Det er bare å kaste klærne og hoppe i havet. Badetemperaturen vil trolig passere 20 grader langs kysten vår.

— Vi har hatt en ekstrem vår, den varmeste på 86 år. Vi må tilbake til 1921 for å opplevde en varmere og vakrere april med varmerekord og 10.7 grader i luften, sier værekspert Bernt Lie.

Glohett

Og vi har mer å glede oss til, skal vi tro væreksperten i Mandal.

— Det ligger an til rekordvarme. Jeg tror vi kommer til å se temperaturer tett opp mot 30 grader, ikke bare i innlandet men også flere steder langs kysten, sier han.

Også britiske eksperter er optimister.

Ifølge meteorologene ved Met Office i Reading i Storbritannia tyder mye på at årets sommer vil bli glohet og minst like varm som fjorårets.

— Sjansene for en varm sommer, som den vi opplevde i 2003 og 2006, har økt, skriver metoffice.co.uk, som tror hele Vest-Europa vil få strålende sommervær.

Varmere i sør

Det siste sesongværvarselet fra Meteorologisk institutt, viser temperaturer over det normale for perioden mai, juni og juli.

— Det betyr likevel at vi kan få noe kjøligere vær i juni. Det er umulig å stadfeste uke for uke, sier meteorolog Jostein Mamen,

Sesongvarselet for juni, juli og august, vil først være klart i midten av mai.

Væromslag i mai

Også Bern Lie er mer usikker når det gjelder prognosene for første del av sommeren.

— Det er vrient å varsle hele sommerværet før vi har passert midten av mai. Erfaringsmessig får vi et væromslag i mai, som vi er nødt å studere nøye, sier Lie.

Blir det kaldt og ufyselig rundt 17. mai, kan det bety at vi må et stykke ut i juli før drømmesommeren setter inn. Juni kan bli mer variabel, sier Lie

Målinger i årene fra 1977 til 2006 viser at juni er blitt ubetydelig kaldere.

Sensommer

— Kan du ta ferie i månedsskiftet juli/august er du på den sikre siden. Og første del av august blir trolig super bra, sier han.

Selv om kveldene blir kortere, vil vi oppleve at temperaturen i sjøen er på det høyeste på denne tiden.

— Det blir ikke uvanlig med sjøtemperaturer over 20 grader - og da snakker vi om ordentlige hopp i havet temperaturer - ikke målinger som er gjort i strandkanten på ti centimeters dyp, sier han.