AGDER: På tross av skråsikre råd fra dem som ivret for salg, har Agder Energi langt over doblet sin verdi på årene som er gått siden 19 kommuner solgte seg ned i selskapet i 2001. Les også: — Arvesølvet på billigsalg

Selv om man regner med investeringsgevinster Kristiansand og Cultiva har hatt, er tapet på å selge enormt - mellom tre og fem milliarder.

Verdien på Agder Energi ble satt til 11,4 milliarder kroner før salget. I dag er verdien 23 til 25 milliarder.

De som har sittet på aksjene, har fordelt utbytte på 2,6 milliarder på seks år.

- SMERTELIG ÅPENBART.

Statkraft kjøpte 45,5 prosent av selskapet for 4,4 milliarder. I dag er verdien rundt 11,4 milliarder, ironisk nok like mye som de verdsatte hele Agder Energi til ved endelig oppgjør 4. desember 2002. — Det bør være smertelig åpenbart for alle som bryr seg at kommunene som valgte å selge allerede har tapt milliarder av kroner på avgjørelsen, skriver forskeren Roger Normann, som onsdag forsvarte en doktorgradsavhandling ved Norges teknisk-vitenskapelige universitet.

Fædrelandsvennen bruker noen av hans beregninger for å vise utviklingen.

Normann skriver at kommunene solgte da prisen var som lavest, og at rådene man fikk var dårlige og gale.

— Å skaffe penger til Cultiva ser ut til å ha vært målet som helliget midlene for rådmann Erling Valvik. Salget var resultat av manipulering fra blant annet Valviks side. Det handlet om å få selskapet på børsen, koste hva det koste ville. At man skulle gjøre en forsiktig prosess for så å vurdere hva man ville er bare tull. Hele prosessen var rigget for salg. Valvik kjørte denne prosessen i Kristiansand, og uten denne ville ikke de andre kommunene solgt. Politikerne fikk nesten bare muntlige orienteringer og visste lite om hva som egentlig foregikk, sier Normann til Fædrelandsvennen.

Hva de EGENTLIG fikk.

For å ta det fra begynnelsen: 30. juni 2000 samlet Aust- og Vest-Agder sine kraftverk i Agder Energi. 45 dager senere sa Kristiansand kommune at de ville selge. Rådmann Erling Valvik ville selge alt for å opprette Cultiva og Kompetansefondet. For å selge måtte verdien av hele selskapet fastsettes. I 2001 var verdien rundt 15 milliarder kroner. Med dette beløpet i hodet gikk Valvik ut. I juni 2001 presenterte han og rådgiver Frank J. Berg i konsulentselskapet Arthur Andersen tilbudet fra Statkraft som om selskapet var verdsatt til 14,4 milliarder. Det stemmer ikke. Fratrukket lån og annet ble den faktiske prisen 11,4 milliarder.

Når i tillegg skatt etter salg var fratrukket, var verdien fastsatt til 9,5 milliarder.

Statkraft hadde en gullkantet avtale om å «justere» oppgjøret, og fremmet et knallhardt krav september 2002, etter at forhandlingene var avsluttet. De fikk fullt gjennomslag og en rabatt på 931 millioner kroner.

FORDELINGEN.

19 kommuner solgte til slutt 45,5 prosent av kraftgiganten for 4,4 milliarder. Som desidert største eier fikk Kristiansand 4. desember 2002 nær 2,2 milliarder kroner for 22,5 prosent av aksjene. Aksjeverdien ville i dag vært 5,7 milliarder kroner

En måte å beregne tapet på er å se på den formidable verdiøkningen Statkraft og de elleve ikke-selgende kommuner har hatt (se egen sak).

Men kommunene som solgte brukte tross alt pengene, og forskeren har vurdert avkastningen i forhold til å bli sittende med aksjene.

Han tar utgangspunkt i Cultivas forsiktige investeringer og Kompetansefondets mer dristige. Men selv Kompetansefondets positive utvikling er dårlig i forhold til hva man hadde fått ved ikke å selge. For den lave avkastningen i forsiktige Cultiva er situasjonen verre.

Cultivas kapitalbase ble på 1440 millioner. Det tilsvarer 12,6 prosent av Agder Energi i 2002. Aksjeutbytte for denne eierandelen fra 2003 til 2006 tilsvarer 227 millioner kroner. I samme periode har Cultiva delt ut 92,1 millioner kroner.

  • På Cultiva alene har Kristiansand kommune tapt nær 1,1 milliarder, skriver Normann.

— Hadde Kristiansand brukt aksjeutbytte fra Agder Energi direkte, hadde de hatt 135 millioner kroner mer til kulturformål, uten å selge en eneste aksje, sier Normann.

Benytter man regnestykket på andre kommuners salg kan tapet anslås til mellom 3 og 5 milliarder kroner.

Men å beregne verdistigningen på bedre skoler er eller bedre sykehjem er vanskelig.