KRISTIANSAND: — Dette er litt typisk øya, sier KrFs Jørgen Kristiansen, som bor på Flekkerøy.

Ingen andre bydeler kan matche Flekkerøy, som altså har én i bystyret for hver 700. innbygger.

— Vi har en tradisjon for å stå sammen, og dermed velger øya sine inn. Men jeg tror ikke det betyr mye. Som politikere er vi opptatt av å være talsmenn for hele byen, sier Kristiansen.

Interessant

Det er ikke dekan Jon P. Knudsen ved Universitetet i Agder helt enig i.

— Selvsagt er det lettere for en bydel å nå fram med sine interesser når bydelen har toneangivende representanter i politikken og i bystyret, sier Knudsen.

— Når Flekkerøy har fire i bystyret, og disse fire kommer fra de tre partiene som har vært mest liberale i utbyggingssaker, sier det noe om politisk kultur, men også noe om potensiell innflytelse, mener Knudsen.

Han synes det er meget interessant å analysere det geografiske politiske kartet i Kristiansand.

Hånes ute

— At de nordlige bydeler i praksis har falt helt ut av bystyret og at Hånes ikke er representert, er spesielt. Og det betyr noe, sier han.

— Hva ville du gjort hvis du ledet velforeningen på Hånes?

— Da hadde jeg forsøkt å snu manglende representasjon til en fordel. Ved å trykke hardt på og høylydt minne politikerne om at Hånes ikke er i bystyret, kan faktisk manglende representasjon bli snudd til noe positivt. Da kan politikerne føle seg tvunget til å ta hensyn til Hånes, sier han.

Knudsen synes videre at det er ganske oppsiktsvekkende at de politiske kulturene rundt om i bydelene samsvarer så godt med hvor de ulike politikerne bor.

— Vi snakket om Flekkerøy. Grim er et annet slående eksempel. Dette er en tradisjonelt rød og grønn bydel. Nå har Grim fått fire representanter i bystyret og samtlige kommer fra SV, Ap eller Venstre.

Mest spredt

Jon P. Knudsen mener også å se konturene av en ny Kvadratur-kultur.

— Kvadraturen har vært preget av tunge utbyggingssaker - og vi ser nå i enda sterkere grad enn før at det er Høyre som er representert fra Kvadraturen. Det skal bli spennende å se hvordan dette utvikler seg.

Pensjonistpartiet kan kåres til Kristiansands mest desentraliserte parti. De tre bystyrerepresentantene representerer henholdsvis Vågsbygd i vest, Tømmerstø i øst og Strai i nord.