FARSUND: — Skal du gå fra hus til hus og takke for stemmene nå?

— Hehe. Nei. Men jeg skal hilse blidt på alle jeg treffer, lover Farsunds nye ordfører, Stein Arve Ytterdahl.

Han slo Andreas Bjørn «Boa» Salvesen (Frp), den argeste konkurrenten, med 128 stemmer etter andre omgang. I tre en halv måned har Ytterdahl drevet valgkamp. Hilst på alle innbyggerne, hatt organisasjoner til frokost, pluss vanlig valgkamp.

— Hvor stor effekt har all hilsningen hatt?

— Jeg tror det har hatt stor effekt. Politikk handler om saker, og de dukker opp i kontakten med folk. Jeg får kreativitet og arbeidslyst av å snakke med folk, sier han.

Rødt vs blått

Dagen derpå er det nesten stille etter stormen. Ytterdahl leser avisa på terrassen, snakker i telefonen og ser utover Farsund. Den blå byen med en rød ordfører.

— Det er ingen uventet situasjon at det er blått flertall i kommunestyret. Så dette skal jeg takle. Ordføreren er ombudsmann for alle innbyggerne, og den rollen skal jeg fylle fullt ut, sier Ytterdahl.

Først og fremst vil han prøve å få alle partiene til å samarbeide.

— Valgkampen har vist at det er mange saker som forener partiene. Som ordfører vil jeg arbeide for å inkludere alle partiene og sørge for at vi belyser alle sakene godt, sier Ytterdahl.

— Er du utslitt etter valgkampen?

— Nei, ikke i det hele tatt. Jeg kjenner at arbeidslysten er der. Og jeg er veldig glad i dag, sier han.

Forpliktende

— Hvordan er det å være direkte valgt ordfører?

— Ett ord: Forpliktende. Jeg kan ikke skjule meg bak hestehandel mellom partiene. Det jeg har lovet, skal jeg holde, lover han.

Som de andre ordførerkandidatene, har Ytterdahl som hovedsak å snu den negative befolkningsutviklingen i Farsund. I tillegg skal han sørge for at kommunenes tjenester når ut til alle som trenger det. Men han vil ikke røpe oppskriften denne dagen derpå.

— Å være ordfører handler ikke bare om partipolitikk. Det handler om å få saker på dagsorden. Velgerne i Farsund har tillit til at jeg som person vil skape god fart i politikken i Farsund, mener han.

— Hvordan skal du feire i dag?

— Vi må jo ha litt marsipankake!