OSLO: Torsdag var første dag av det brasilianske presidentparets statsbesøk i Norge. Dagen ble avsluttet med storstilt gallamiddag på Slottet, og æresgjestene var selvfølgelig presiden Luiz Inacio Lula da Silva og hans ektefelle Marisa Leticia da Silva, melder NTB.

Presidenten ble fulgt til bordet av dronning Sonja, og Kongen ledsaget presidentfruen. Bak dem fulgte kronpring Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Kronprinsessen måtte som kjent melde avbud til åpningen av Norsk psykiatrisk forenings 100-årsjubileum i Gamle Logen i Oslo i går. Under gallamiddagen strålte hun imidlertid igjen i lysrosa gallakjole.

Vakkert pyntet

Slottets store spisesal var det dekket til 199 personer, og bordene var vakkert pyntet med blomster og planter i flere grønne sjatteringer, i tillegg til rause sølvboller med hvite roser.

Dronningen hadde valgt en sitrongul kjole i plissert chiffon for anledningen med moderne gullsmykker til. Kronprinsessen hadde valgt antrekk i lys rosa, og diademet var det samme som hun brukte i bryllupet. Både kongen og kronprinsen var i hærens gallauniform, skriver NTB.

Overdådige middager En av de største utfordringene president Lula da Silva står overfor i sitt hjemland Brasil er kampen mot fattigdom og sult. Den siste uken har han selv, ironisk nok, vandret fra den ene overdådige gallamiddagen til den andre, i Finland, Sverige, Danmark og nå sist i Norge.

Satser stort i Brasil Norske investorer satser stort i Brasil, og blant gjestene var kongens svoger Erling Lorentzen, som har bodd i landet i over 50 år. Prinsesse Ragnhild var imidlertid ikke med til Norge.

I sin tale til presidentparet kom kongen blant annet inn på det norske statsbesøket i Brasil i 2003:

– Da uttalte norske næringslivsledere at de regnet med at investeringene i Brasil kunne komme opp i 5 milliarder amerikanske dollar de neste fem årene. I dag kan jeg konstatere at vi er i ferd med å nå dette nivået, sa kongen.

Det er særlig innen shipping, aluminium, papir og gjødsel det over lang tid har vært investert betydelige beløp i Brasil.