OSLO: — Det blir som å snakke til en vegg, sier stortingsrepresentant Åse Schmidt fra Frp. Hennes parti ble størst ved valget i Vest-Agder sist høst. Og på målingen vi presenterte i går, suser partiet hennes fram på Agder. Men innflytelsen i Stortinget er svært begrenset.

Og når den rød-grønne flertallsregjeringen legger fram sitt første budsjett om et par uker, må fem av seks representanter fra Vest-Agder sitte og se på. Uten mulighet til å påvirke verken sykelønnsordningen, skattenivået eller viktige lokale saker.

Frustrert

For Vest-Agder er unntaksfylket i norsk politikk. Bare én av de seks folkevalgte representerer et av de rød-grønne regjeringspartiene, nemlig Rolf Terje Klungland fra Ap.

Og Åse Schmidt innrømmer at budsjettprosessen vil bli frustrerende.

— Det meste vi kan håpe på er å få ut vårt syn til folk flest. Men vi må bare stå på og fronte en annen politikk enn den regjeringen legger opp til, sier hun.

Schmidt synes kontrasten er stor i forhold til hennes andre politiske hjem, bystyret i Mandal.

— Når det kommer opp gode forslag der, tar vi time-out og diskuterer dem. Samme hvem de kommer fra. Her inne blir det mest spill for kulissene, sier hun.

Hennes partikollega Henning Skumsvoll deler frustrasjonen.

— Det blir litt som å trene en idrett og aldri få vist fram hva du kan, sier han.

Heller ikke Venstres Anne Margrethe Larsen har store forhåpninger om å kunne påvirke budsjettet.

— Helt realistisk kan jo de andre gjøre som de vil, sier hun om regjeringspartiene.

— Men jeg håper jo til det siste at de vil lytte til oss andre også, slik regjeringen har sagt at den vil. Så får vi bare prøve å si ifra om ting vi mener er viktige for landsdelen, sier Larsen.

Håper For Peter Gitmark (H) og Dagrun Eriksen (KrF) blir overgangen til årets statsbudsjett spesielt stor. I forrige stortingsperiode satt de som representanter for regjeringspartiene. Og kunne spille inn lokale saker til statsbudsjettet.

Gitmark er innstilt på en annen verden denne gangen.

— Som mindretallsopposisjon får vi ingen formell innflytelse. Vi må heller stille de tøffe spørsmålene som kanskje kan gjøre at regjeringen endrer kurs, sier Gitmark.

Da forrige budsjett ble revidert i vår, flyttet Stortinget kun på 700.000 kroner i forhold til regjeringens forslag. De gikk til magasinet "Klar" som nå blant annet kommer ut i Kristiansand.

KrF og Dagrun Eriksen var sentrale i den prosessen. Men hun vet at det skal godt gjøres å flytte på en eneste krone i det budsjettet som nå kommer fra de rød-grønne.

— Det er ingen grunn til å være optimistisk. Men vi må jo tro at vi kan få gjennomslag for noe, sier Eriksen.