MANDAL: I går skrev fvn.no at 15 båtmotorer var stjålet fra båtlageret til Trysnes Marina i Søgne. Natt til i dag ble syv motorer stjålet fra en båthavn i Dalskilen i Mandal. Fra Neverkilen ble det stjålet to motorer samme natt.

Politiet undersøker nå om tyveriene kan være begått av en profesjonell båtmotorliga.

— Vi antar at det kan være en sammenheng, og måten det er gjort på tyder på at det kan være en liga, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal.

Flere av motorene som er stjålet skal veie godt over hundre kilo.

— Det er snakk om motorer med opp mot 150 hestekrefter. Får å få disse med seg er det nødvendig med kran eller en slags heiseanretning. Det forteller oss dette er planlagt, og ikke bare en impulshandling, sier Gabrielsen.

TYVERIER: I løpet av to døgn ble det stjålet båtmotorer for store verdier fra Trysnes Marina i Søgne og Dalskilen i Mandal. — Et samfunnsproblem

I slutten av august ble en litauisk stasborger stoppet langs E 18 i Bærum med sju kostbare båtmotorer fra 40 til 115 hestekrefter i bilen. Verdien på motoren ble anslått til å ligge rundt millionen. I avhør innrømmet mannen at han skulle frakte motorene til hjemlandet.

En 28 år gammel mann fra Litauen ble i november i fjor dømt til to år og tre måneders fengsel, for å vært delaktig i en rekke tyveriraid langs kysten. Aust-Agder tingrett konkluderte med at 28-åringen måtte være del av et større kriminelt nettverk, og ble idømt en av de strengeste straffene noensinne hva angår østeuropeiske vinningskriminelle.

Gabrielsen mener tyveri av båtmotorer er blitt et samfunnsproblem.

— Selv om de fleste er forsikret, fører disse tyveriene til betydelige økonomiske tap, samt mye ergrelser og frustrasjon.

Politiet har få spor å gå etter både i Søgne og Mandal, og de to politidistriktene har nå innledet et etterforskningssamarbeid.

Kontrollerer kjøretøy

— Vi informerer også om hendelsen til kolleger østover. Måten de opererer på minner veldig om tidligere tyverier begått av ligaer fra øst-Europa. Utrykningspolitiet er også opptatt av å undersøke utenlandske kjøretøy på en generell basis, sier Gabrielsen, som frykter at båtmotortyvene allerede kan være på vei ut av landet.

— Sannsynligvis er de nok ute av Agder politidistrikt, og hvis det er en liga drar de mest sannsynlig også ut av landet.