KRISTIANSAND: Lømo reagerer sterkt på nyheten om at en 23 år gammel voldtektsdømt mann fra ble sluppet løs mens han fremdeles gikk i terapi. Kort tid etter at han hadde sonet ferdig dommen for to voldtekter, er han nå siktet for å brutalt ha voldtatt en 62 år gammel kvinne.

Kriminalomsorgen løslot mannen i mai 2004. Han hadde da ett år og 255 dager igjen å sone. Prøvetiden utløp i januar i år. Like etterpå skal han ha brukt tåregass for å voldta den 62 år gamle kvinnen, ifølge en fengslingskjennelse VG siterer på sine nettsider. I kjennelsen opplyses det at 23-åringen etter løslatelsen har vært undergitt terapeutisk behandling og hatt oppfølging fra Kriminalomsorgen

— Jeg kan ikke forstå at disse menneskene kan få gå løs så lenge det er antydning til fare for gjentakelse. Vi har krav på å leve i et trygt samfunn, og det har vi ikke når disse voldsmennene får lov til å gå fritt. Vi må gi dem en ny sjans, javel. Men til hva? Flere voldsofre tar livet av seg fordi de ikke får god nok hjelp i ettetid, sier Lømo til fvn.no

For dårlig terapi og oppfølging

Lømo mener også terapien de voldsdømte får under soningen er for dårlig og for lite og at voldsofre får for dårlig oppfølging. Nå ber hun justisministeren om å handle.

— Dette er justisministerens bord, og han kan rette opp i det i morgen om han vil. Sånn som det er i dag, kan vi ikke hefte for mye lit til terapien de dømte får. I tillegg er oppfølgingen av ofrene altfor dårlig. Alle bør for eksempel få mulighet til terapi og ha en støtteperson. I tillegg bør det opprettes et organ for erstatningssaker mot voldsofre. Mange er så ødelagt at de ikke orker å anmelde, og får dermed aldri erstatning, sier hun.

Nekter for ny voldtekt

23-åringen som nå er siktet for voldtekten av den 62 år gamle kvinnen nekter straffskyd. Mannen sitter nå varetektsfengslet av hensyn til gjentakelsesfare. Statsadvokatene i Agder vurderer om siktelsen for grov voldtekt ender opp i tiltale, slik politiet har innstilt på.

Forsvarer for 23-åringen, Knut Henning Larsen, vil ikke kommentere den nye siktelsen.

— Det eneste jeg kan si er at min klient er glad for ikke å ha gjort noe galt denne gang, sier Larsen til VG.

Dømt for to voldtekter

23-åringen ble høsten 2002 dømt til fem års fengsel for to grove voldtekter i Kristiansand.

Første offer var en 18 år gammel jente. Den da 17 år gamle gutten overfalt jenta inne på det offentlige toalettet i Wergelandsparken 16. desember 2000. Jenta ble voldtatt med en kniv mot halsen, og ble truet med at han skulle skjære av henne brystvortene etterpå.

26. april 2001 voldtok han på nytt. En 46 år gammel kvinnelig taxisjåfør ble voldtatt flere ganger i løpet av en time, med beskjed om at hun skulle være hans sexslave.

23-åringen tilsto begge gangene de grove voldtektene kort tid etter pågripelsene.