Rektors kommentar til saken kan du lese under Relaterte artikler, som ligger under bildet med overskriften "Uenig i kritikken", eller du kan klikke her.

KRISTIANSAND: – Det er ikke noe system på skolen. Alt er hulter til bulter. Vi lærer ingenting og lærerne tør ikke si noe til dem som mobber. Daglig leder hører mobbing, men gidder ikke bry seg, sier ei 15 år gammel jente.

Jenta sluttet på Steinerskolen i Kristiansand før påske. Foreldrene tok henne ut på dagen etter at hun hadde gått på Steinerskolen i halvannet år.

Av hensyn til jenta, som nå har begynt på ny skole, ønsker verken foreldrene eller jenta å ha navn eller bilde i avisen. Heller ingen av de andre foreldrene Fædrelandsvennen har vært i kontakt med, ønsker å fortelle åpent om hvorfor de tok barna ut av skolen.

Ti prosent borte

Til sammen 11 elever har forsvunnet fra Steinerskolen fra i fjor til år. Det er nesten ti prosent av elevmassen på 112 elever i fjor. Fem av dem ble tatt ut fra skolen på grunn av praktiske årsaker, enten flytting, at skolen var for liten eller at det ble for langt å kjøre hver morgen.

Foreldrene til de seks andre barna er misfornøyde og skuffet. Blant annet reagerer de på at skolen ikke tar tak i mobbing. Dette var også tema på et foreldremøte for niende og tiende klasse ved Steinerskolen mandag kveld.

I referatet fra forrige foreldremøte, åttende mai, står følgende: «Det er fremdeles problemer med ’mobbing’. Noen plages svært mye av dette og foreldrene er ikke fornøyd med det skolen gjør. Ting følges ikke opp og det er for lite konsekvenser.»

– Brølte til sønnen min

– Mitt inntrykk er at skolen ikke tar tak i mobbing, sier moren til den 15 år gamle jenta.

– Jeg opplever at enkeltmennesker får mye uformell makt på grunn av strukturen på skolen, sier moren til en gutt som gikk i syvende klasse da han ble tatt ut fra Steinerskolen.

– Rektor kjeftet og brølte til min sønn. I klassen til sønnen min var det utrolig dårlig miljø, men skolen klarer ikke å håndtere mobbing. Lederen er distré og rotete og ikke noen god leder. Vi tok opp det med mobbing flere ganger, men møtte lite forståelse. Vi følte oss litt lurt, sier moren til en gutt i åttende. – Det er flere grunner til at vi tok barna ut fra Steinerskolen, blant annet synes jeg skolen er dårlige til å behandle mobbing. Hvis noen blir mobbet, oppfører ledelsen seg som om barnet har bedt om å bli mobbet. Jeg har inntrykk av at alt flyter på skolen, det skurer og går og finnes ikke struktur, sier moren til en jente i tredje og en gutt i fjerde. – Vi tok ut sønnen vår fra Steinerskolen fordi vi flyttet til Haugesund. Men jeg synes Steinerskolen i Kristiansand var ustrukturert, sier moren til en gutt i fjerde. – Datteren min er litt tykk, og læreren var ikke flink til å slå ned på ertingen. Det var sårt. De var litt ensomme de som ble ertet, sier en mor som tok ut barnet fra tredje klasse for ett år siden.

FAKTA STEINERSKOLEN:

— Opphavsmann for Steinerskolene er østerrikeren Rudolf Steiner.

— Den første Steinerskolen ble grunnlagt i Tyskland i 1919. — Norges første Steinerskole ble grunnlagt i Oslo i 1926. — Steinerskolen i Kristiansand ble grunnlagt i 1992. Skolen leier gamle Oddernes skole.

— Pedagogikken ved Steinerskolen tar sikte på å fremheve barnets individualitet som kilde til nyskapning og kreativitet.

— Læreren har frihet til å skape en klassemessig tilpasset undervisning.