GRIMSTAD: — Vi har ikke helt fått innpass i miljøet etter byggingen og flytter tilbake til Sveits, forklarer Morten Brunvoll.

Men det er ikke med lett hjerte han og kona Anne Mari nå selger fasjonable «Guldmandens hus» på Vesøya, med panoramautsikt og fem minutters gange inn til Grimstad sentrum.

Se bildeserie fra huset her.

I tre år har familien restaurert og forvandlet eiendommen til en av Grimstads virkelige perler.

Huset er blitt strippet til tømmeret. Mye av det gamle er tatt vare på, samtidig som huset har en rekke moderne elementer, med lydisolert bibliotek, fliser, skifer, glass og stål.

— Vi har i hovedsak lagt vekt på å bringe det gamle huset tilbake til fordums prakt. Gamle tegninger og fotografier har vært brukt som veiledning, sier Morten Brunvoll, som regner med å få en pris på nærmere 20 millioner kroner.

— Markedet betaler det eiendommen er verd. Vi har til nå vært fastboende i huset, men det er ingen boplikt her, sier han.

50 meter strandlinje

Med på kjøpet følger også 2,5 mål tomt, to båtnaust, ny steinbrygge, en tredobbel garasje med boenhet og kontor i låven - og 50 meter strandlinje.

Eiendommen ble i 1856 satt opp av Christian Poulsen. Han reiste til Amerika i 1842 og tjente en formue som gullgraver i California. Unge Poulsen visste å gi seg på riktig tidspunkt og kunne reise hjem til Grimstad som en velbeslått mann.

— Her bygde han huset på Vesøya og et lite verft i bukta ved siden av. Senere bygde han to seilskuter. Gullgraverens suksess vakte oppsikt, og han fikk også en gate oppkalt etter seg, forteller Brunvoll.

Men nå har familien bestemt seg for å vende nesen tilbake til Sveits.

Mandag legges «Guldmandens hus» ut for salg.

— Vi har å gjøre med en av Grimstads mest fasjonable eiendommer, med en særdeles høy standard. Vi går ut med «høy prisklasse», men regner med å oppnå en pris opp mot 20 millioner kroner, sier eiendomsmegler Erling Vik i ABCenter i Grimstad.

Prisrekorder for fall

Det betyr at prisrekordene kan stå for fall.

På Sørlandet er det i øyeblikket to eiendommer som «konkurrerer» om å trone på pristoppen.

For fjorten dager siden ble perlen til Anne Lise Larsen - enken etter Otto Lorentz Larsen, tidligere direktør i Kristiansand Jernstøperi - i Søgne-skjærgården lagt ut for salg med en prisantydning på 17,5 millioner kroner. Her er det boplikt, som det altså ikke er på «Guldmandens hus».

En stund har strandeiendommen på Langenes - med svømmebasseng, tennisbane og strandlinje - ligget an til å bli den dyreste boligen som er solgt på Sørlandet noensinne.

Eiendomsmegler Gustav Sædberg jr. sier til Fædrelandsvennen at det har vært holdt tre private visninger på eiendommen i Søgne - uten at det i dag foreligger noe bud.

— Men det er ting på gang. Noen av interessentene er utenbys fra, andre har tilknytning til området. Vi selger eiendommen som helårsbolig, selv om det er mulig for kjøper å «leie» en sørlending til å overholde bopliktbestemmelsene, sier han.